UA / RU
Підтримати ZN.ua

В окупованому Криму порушили право на справедливий суд щодо «справи Чубарова» – ООН

Рефата Чубарова  так званий «суд Сімферополя» заочно засудив до шести років позбавлення волі.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер заявила проте, що  під час розгляду справи глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова  щодо  так званої «організації масових заворушень», були порушенні міжнародні стандарти, інформує «Крим.Реалії».

«Як і раніше, в Криму порушувалися права на справедливий судовий розгляд у справі голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, який сьогодні проживає на материковій Україні. Він був заочно засуджений судом в Криму до шести років позбавлення волі за організацію масових заворушень під час мітингу перед кримським парламентом 26 лютого 2014 роки після ретроактивного використання законодавства, що є порушенням міжнародних стандартів», – наголосила Богнер.

У травні під час засідання підконтрольного Кремлю "Верховного суду Криму" щодо справи глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова сторона звинувачення попросила для нього 9 років позбавлення волі.

Читайте також: Захист Чубарова має намір оскаржити заочний вирок, який виніс йому "суд" у Криму

5 липня 2014 року, коли Рефат Чубаров повертався в окупований Росією Крим з виїзного засідання Меджлісу в Херсонській області, російські силовики заборонили йому в'їзд на 5 років. 5 липня 2019 року п'ятирічний термін заборони на в'їзд закінчився. Однак, за словами Чубарова, він досі не може поїхати в Крим через заочний арешт за нібито вчинення ним якихось "злочинів проти основ конституційного ладу і безпеки Російської держави".