UA / RU
Підтримати ZN.ua

В окупованій Керчі заарештували ще трьох українських полонених моряків

На "суд" не пустили адвокатів, які заявили про фізичний тиск на підзахисних.

Пізно ввечері у вівторок, 27 листопада, Керченський міський суд заарештував на два місяці ще трьох українських моряків - Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороку, поранених в результаті захоплення російськими прикордонниками. Як заявляє російська "Новая газета", засідання проходили в Керченській лікарні, і ні до жодного з військовослужбовців не пустили незалежних адвокатів.

Адвокат міжнародного об'єднання "Агора" Олексій Ладен, який бере участі у справі в інтересах Василя Сороки, припустив, що слідчий у Керчі навмисно впродовж усього дня ухилявся від контактів із ним, незважаючи на угоду адвоката з родичами.

"Цілком можливо, що така поведінка слідчого, який знав про наявність адвоката за угодою, і, тим не менш, клопотав про арешт Сороки, не сповістивши мене, вказує на фізичний тиск, яким може піддаватися мій підзахисний", - розповів Ладен.

Адвокат заявив, що має намір подати скаргу на дії слідчого і все ж взяти участь у захисті Василя Сороки.

За інформацією видання, Василь Сорока - один із двох співробітників управління контррозвідки СБУ, наявність яких на захоплених кораблях підтвердив глава СБУ Василь Грицак.

У свою чергу журналіст "Радіо Свобода" Антон Наумлюк повідомив, що ще дев'яти українським морякам сьогодні "оберуть запобіжний захід".

За інформацією суду, засідання розпочнуться з 14:00. Мова йде про українців Андрія Шевченка, Дениса Гриценка, В'ячеслава Зінченка, Олега Мельничука, Юрія Без'язичного, Володимира Лісового, Богдана Небелиці, Євгена Семидоцького і Андрія Драча.

Що стосується вже "заарештованих" українських військовополонених, то, за словами журналіста, їх доставили в Сімферопольське СІЗО, і розмістили в "жіночий блок", подалі від арештантів, у кілька камер.

"Тобто вони не знаходяться поодинці. У солідарність з ними арештанти зібрали, скільки могли, чай, кава, одяг для них. До заїзду моряків в СІЗО пройшли перевірки, такі ж очікуються сьогодні", - написав Наумлюк.

Читайте також: РФ перекидає в окупований Крим протикорабельні комплекси і посилює ППО

Раніше повідомлялося про арешт 12 моряків: Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Юрія Будзила, Володимира Терещенка, Віктора Беспальченко, Володимира Варимеза, Михайла Власюка, Богдана Головаша, Сергія Чулиби, Владислава Костишина, Сергія Попова та Романа Мокряка.

Україна вже вказала неправомірність суду над українськими військовими, оскільки вони є військовополоненими.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шестеро українських моряків.

Командування ВМС ЗСУ підкреслює, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом держкордону".

Українські правоохоронці переходять на посилений режим несення служби, ЗСУ та СБУ приведені в повну бойову готовність, в море вийшли військові кораблі.

Увечері 26 листопада Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря.