UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Одеській області незвичайна навала шпаків

В останні дні жителі Болграда та Ізмаїла на півдні Одеської області спостерігають величезні зграї цих птахів.

© Траса Е-95
© Траса Е-95
© Траса Е-95
© Траса Е-95
© Траса Е-95
© Траса Е-95
© Траса Е-95

Величезні зграї шпаків атакували південь Одеської області – районні центри Болград та Ізмаїл, передає інформагентство "Траса Е-95".

У центрі Болграда всі дерева, дороги і алеї буквально вкриті шпаками, гомін птахів чути за кілька кварталів. Рятуючись від холоду і голоду, птахи поїдають плоди софори. Така ж навала шпаків спостерігається і в Ізмаїлі. Там вони також облюбували міські парки і сквери, де росте софора. Багато хто з жителів підгодовують їх, вивішуючи поруч з будинком годівниці.

"Здається, що зграї мають колективний розум і поводяться, як єдиний організм. Вони настільки швидко змінюють напрямок свого руху, що "жива хмара" щомиті набуває нової форми", – розповіли місцеві жителі. Незважаючи на захопливе видовище, у навалі шпаків є й негативні моменти – перехожим доводиться ховатися, бо згори на них буквально сиплеться дощ відходів життєдіяльності.

За словами екологів, тепла осінь і аномально теплий грудень зіграли з перелітними птахами злий жарт: пернаті не відлетіли вчасно на південь, а з настанням морозів і снігопадів – страждають через брак їжі. Орнітологи відзначають, що шпак – розумний птах і може роками повертатися туди, де сподобалося зимувати. В останні роки із перелітних птахів вони стали осілими і взимку не відлітають, вважаючи за краще харчуватися на смітниках і полях, а недавні морози і снігопади змусили їх перебратися в міста, де тепліше і багато їжі.

"Шпаки добре прогнозують погоду, відчувають циклони і антициклони. Збираючись у зграї вони "водять хороводи", колами літаючи над місцевістю, що свідчить про настання негоди", – розповіла завідуюча відділом природи історико-краєзнавчого музею Придунав'я Анжела Діденко.

Раніше стало відомо, що годівниці змусили синиць змінити форму дзьоба. На думку дослідників, цей факт підтверджує теорію Дарвіна.