UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Одеській області зростає кількість хворих на скарлатину: є летальний випадок

Загалом цього року зареєстровано 61 випадок захворювання.

В Одеській області медики фіксують зростання захворюваності на скарлатину. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб у Facebook. 

Зазначається, що зростання пов’язане з циклічним підйомом. Востаннє підйому було зареєстровано у 2014 році, коли захворіло 355 осіб.

У Центрі контролю інформують, що цьогоріч році області зареєстровано 61 випадок скарлатини серед дітей. Внаслідок ускладнень є один летальний випадок.

Медики додали, що у 2023 році було зареєстровано 182 випадки скарлатини. Це у 2,6 разів більше, ніж у 2022 році. Переважно хворіли діти до 17 років (97%) і найбільш уразливою серед них, як і в минулі роки, була вікова група - 5-9 років (56%). Випадки скарлатини реєструвались практично на всіх адміністративних територіях.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть мобілізувати чоловіка з гепатитом або туберкульозом

Скарлатина інфекційне захворювання групи стрептококових інфекцій, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки та висипом.

Специфічне лікування скарлатини відсутнє. Щеплення від скарлатини немає, але у тих, хто перехворів, виробляється імунітет.

Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. Якщо антибіотик не призначали, ізоляція має тривати 21 день.

Нагадаємо, у Україні за останній рік зросла кількість хворих на туберкульоз. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, у 2023 році зареєстрували 19 851 випадок туберкульозу, з яких 639 – серед дітей до 14 років.