UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Одесі затримали зрадника, який хотів балотуватися до ВР України, щоб шпигувати для ФСБ

Він отримав оперативний псевдонім "Мазепа".

Служба безпеки України затримала зрадника, який хотів балотуватися до Верховної Ради України, щоб шпигувати для ФСБ, повідомила СБУ.

"У результаті спецоперації в Одесі затримали агента ФСБ, який збирав розвіддані та готував диверсії на території регіону. Останній місяць фігурант активно займався "розкруткою" власного образу як потенційного кандидата у народні депутати України. Для цього він вступив до місцевої громадської організації, яка займається питаннями екології, а також розмістив свою політичну рекламу на декількох пасажирських автобусах, що курсують містом", - сказано в інформації.

За матеріалами слідства, гроші на обидва "проєкти" виділила російська спецслужба. Окремо він також запросив для себе винагороду у 5,5 тис. американських доларів щомісяця. Задокументовано, що російський агент намагався виявити локації ППО та засобів берегової оборони міста, у тому числі протикорабельних комплексів ЗСУ.

Співробітники СБУ затримали фігуранта "на гарячому" під час виконання ним дорозвідки місцевості поблизу одного з українських об’єктів. За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у жовтні цього року. Тоді ж отримав оперативний псевдонім "Мазепа".

Для фото-, відеофіксації потрібних об’єктів, він придбав на чорному ринку спеціальний пристрій прихованої зйомки. Передачу отриманих відомостей здійснював через популярний месенджер, а щоб максимально замаскувати "сеанси" зв’язку використовував різні телефонні номери та акаунти.

Читайте також: Затримали агента ФСБ, який скоригував ракетні удари по Києву перед минулим Новим роком

Згодом ворожий агент написав заяву на вступ до кремлівської партії «Єдина Росія» і у разі захоплення регіону сподівався увійти до керівної ланки окупаційної адміністрації РФ. Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлено мобільний телефон із доказами комунікації з агресором. На підставі зібраних доказів, чоловікові повідомили про підозру, наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялося, що СБУ затримала поплічника росіян, який допоміг окупантам втекти від контрнаступу ЗСУ в Херсоні. Зокрема, під час окупації правобережної частини Херсона зрадник співпрацював з ворогами.