UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОБСЄ зменшили терміни затоплення радіоактивної шахти "Юнком" на непідконтрольній території

За розпорядженням "відповідального міністерства" бойовиків з шахти, де в 1979 провели підземний ядерний вибух, прибрані всі насоси, і до квітня шахта може бути повністю затоплена.

Затоплення радіоактивної шахти "Юний комунар" на непідконтрольної частині Донецької області може початися вже в квітні, так як у так званому "міністерстві вугілля та енергетики ДНР" розпорядилися прибрати всі насоси для відливу води, повідомляє Спеціальна моніторингова місії ОБСЄ у звіті за 19 квітня.

Наголошується, що спостерігачі СММ уточнили інформацію про заплановане затоплення шахти "Юний комунар" у селищі Бунге, який знаходиться в 43 км на північний схід від Донецька. При цьому співробітники шахти висловили членам патруля свою стурбованість щодо ризиків, пов'язаних із затопленням шахти.

"За їх твердженнями, чотири насоси, які допомагали регулювати рівень води в шахті, прибрали приблизно три тижні тому. Вони повідомили, що їм наказали відключити і прибрати насоси, які залишилися, до кінця місяця. Спостерігачам не вдалося підтвердити, що насоси та інше обладнання з шахти прибрали, так як їм сказали, що на це потрібен дозвіл від збройних формувань", – йдеться у звіті.

Тим часом у міністерстві екології та природних ресурсів України б'ють на сполох через звістки про можливе затоплення шахти "Юнком" на підконтрольній бойовикам території України. Глава відомства Остап Семерак на засіданні комітету парламентської асоціації Україна-ЄС у Страсбурзі заявив, що шахта являє загрозу для екології не тільки України, а й сусідніх країн.

Нагадаємо, що 14 квітня 2018 р. на неконтрольованої Україною шахті "Юний комунар", у якій ще у 1979-му був проведений дослідницький ядерний вибух, був повністю припинений водовідведення. Об'єкт переведений з "сухою" в стан "мокрої" консервації. Без згоди МАГАТЕ та Держатомрегулювання України. При цьому припинення водовідведення може привести до попадання на поверхню штучних радіонуклідів, які можуть міститися в об'єкт "Кліваж" (так називають засклену капсулу, яка утворилася після ядерного вибуху), а саме - стронцію-137, цезію-90 і плутонію-239.

Детальніше про стан ядерних об'єктів на окупованих територіях читайте в матеріалі Тетяни Вербицької "Мутації небезпеки, або Радіаційні загрози окупованих територій" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".