UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОБСЄ підрахували кількість порушень режиму тиші з початку "хлібного перемир'я" в Донбасі

З початком дії перемир'я кількість обстрілів збільшилася на 50%.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ зафіксували з початку "хлібного перемир'я" на сході України понад вісім тисяч порушень режиму припинення вогню, наголосив під час виступу на брифінгу у Києві перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг. За його словами, це на 50% більше, ніж тижнем раніше.

"За день до оголошеного дня ми зафіксували понад 2 тисячі 700 випадків режиму припинення вогню, і поступово статистика знижувалася. Сторони демонструють, що коли вони бажають припинити насильство, вони можуть. За тиждень режим припинення вогню порушувався 8 тисяч 292 рази, це на 50% більше, ніж тижнем раніше", - зазначив він.

Перший заступник голови Місії також додав, що спостерігачі "з обережним оптимізмом" поставилися до бажання сторін дотримуватися режиму припинення вогню. "Сторони підтвердили свою прихильність припиненню вогню, про що ми вже чули. Ми вже були свідками таких заяв, тому поставилися до них з обережним оптимізмом", - підкреслив Хуг.

Загалом з початку року зафіксовано 140 тисяч випадків порушення режиму "тиші" на сході України. З них шість тисяч – з використанням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Крім того, упродовж тижня спостерігачі виявили 51 випадок розміщення важкого озброєння поза зонами відведення. З них 20 разів – на тимчасово окупованих територіях. "26 липня біля непідконтрольного Тавричанського наш БПЛА зафіксував три самохідних гаубиці, розміщені у порушення домовленостей", - зазначив перший заступник голови СММ. І додав, що з початку року зафіксовано дві тисячі порушень розміщення.

Нагадаємо, 27 червня учасники Тристоронньої контактної групи погодили безстрокове припинення вогню в Донбасі з неділі, 1 липня. "Хлібне перемир'я" стало 15-м з початку війни на сході України. Усі перемир'я, які передували йому, систематично порушувалися бойовиками. Чергове бойовики порушили у перший же день.

30 квітня, президент Петро Порошенко оголосив про офіційне завершення антитерористичної операції на сході України та початок Операції об'єднаних сил. 16 березня президент призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем Об'єднаних сил.

Детальніше про перспективи деокупації/реінтеграції Донбасу читайте в матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".