UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОБСЄ занепокоєні введенням Україною санкцій проти деяких ЗМІ

Представниця ОБСЄ з питань ЗМІ рекомендувала спочатку добре перевіряти видання.

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро висловила стурбованість тим, що Рада нацбезпеки і оборони України ввела санкції проти низки ЗМІ. Рібейро порекомендувала Україні ретельно перевіряти кожне видання перед тим, як вводити проти нього санкції.

«Хоча Україна має законне право на захист своєї національної безпеки, влада повинна знайти збалансоване і пропорційне рішення проблем, пов'язаних із засобами масової інформації, рішення, яке збереже плюралізм ЗМІ, вільний потік інформації і різноманітність думок, на підставі відповідних міжнародних стандартів і Зобов'язання ОБСЄ», - процитували Рібейро у пресслужбі ОБСЄ.

Тереза Рібейро додала, що свобода ЗМІ залежить від здорового, яскравого та конкурентного середовища, яке включає голоси, що повідомляють найрізноманітніші новини. За її словами, будь-які санкції щодо ЗМІ повинні піддаватися ретельній перевірці та супроводжуватися ефективними процесуальними гарантіями для запобігання неправомірного втручання.

Рібейро також вказала на своє комюніке «Про право ЗМІ вільно збирати, сповіщати та розповсюджувати інформацію, новини та думки, незалежно від державних кордонів», опубліковане в травні 2021 року. У ньому вона рекомендувала державам-учасникам «заохочувати широкі дискусії і відкрите, різноманітне і динамічне медіа-середовище, в тому числі з питань, які вони вважають «чужими» або «неправильними».

В ОБСЄ відзначили, що такій заяві Рібейро передувало рішення РНБО про введення санкцій проти низки фізичних і юридичних осіб, через що було заборонено доступ до видань «Страна.ua», «Ведомости» і «Московський комсомолець».

Читайте також: Зеленський указами ввів в дію санкції проти Деркача та Килимника

Нагадаємо, 20 серпня РНБО ввела санкції проти Анатолія Шарія, його дружини Ольги Шарій і тещі Алли Бондаренко. Під обмеженнями тепер інформаційне агентство «Шарій.NET», а також персональні сторінки соцмереж і YouTube-канали.

Також під санкції потрапив Ігор Гужва і пов'язані з ним Галина Солнцева і Любов Лукашина, його медіакомпанії «Ласмак» (володіє виданням «Страна.ua»), «Маджера» і «Смарт медіа мережа».

Зазначені санкції президент Володимир Зеленський ввів в дію наступного ж дня.