UA / RU
Підтримати ZN.ua

В облраді Закарпаття вимагають скасування санкцій проти "112 Україна", NewsOne, ZIK

Вони називають введення обмежень боротьбою з політичними опонентами. 

Представники чотирьох партій Закарпатської облради вимагають скасування президентського указу про накладання санкцій на ряд телеканалів Віктора Медведчука та Тараса Козака. Йдеться про народних обранцій від партій «Опозиційна платформа — За життя», «За майбутнє», «Команда Андрія Балоги», а також «КМКС — Партія угорців України». Про це повідомляє «Перший.com.ua».

У зверненні, яке оприлюднили ЗМІ, введення санкцій проти телеканалів називають «кричущим порушенням чинного законодавства і Конституції України».

«Введення санкцій стосовно телевізійних каналів — це ще й грубе порушення усіх міжнародних принципів і норм демократії. Це шлях до узурпації влади, встановлення диктатури і тиранії... А накладення персональних санкцій на Тараса Козака є безпідставним, політично мотивованим рішенням, що розцінюється нами як репресії та переслідування через його громадську та політичну позицію», — вказано у зверненні.

У заяві також йдеться про те, що рішення про впровадження обмежень є політичною розсправою з опонентами, яку депутати засуджують. Це назвали "намаганням знищити опозицію в Україні, наступом на свободу слова, запровадженням цензури, перешкоджанням діяльності незалежних засобів масової інформації".

Депутати також закликали припинити переслідування, які вони вважають політично вмотивованими, та відмовитись від практики придушення голосу опозиції.

Читайте також: У Мінкульті вважають, що санкції проти каналів Медведчука діятимуть і після розгляду їх позову

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112. Україна».

Номінальним власником телеканалів є народний депутат Тарас Козак («Опозиційна платформа-За життя»), фактичним – голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук. Усі три канали вважаються рупорами російської пропаганди в Україні і неодноразово перевірялись.

Як повідомляло ZN.UA, підставою для запровадження санкцій стало розслідування Служби безпеки. Встановлено, що пов'язаний з Медведчуком ТОВ «Торговий дом «Донской уголь» разом із бойовиками створили механізм, що дозволяє купувати видобуте в ОРЛО кам'яне вугілля і продавати енергогенеруючим компаніям у РФ. Податки сплачувалися до бюджету «ЛНР», частину грошей спрямовували на фінансування діяльності телеканалів лідера ОПЗЖ.

Західні партнери України, зокрема ЄС та США, підтримали санкціїНе згодні з ними на підсанкційних телеканалах та в «Опозиційній платформі-За життя». Останні – аж до погроз імпічментом президента Володимира Зеленського, хоча в умовах реалій українського законодавства зробити це майже нереально.