UA / RU
Підтримати ZN.ua

В МЗС України відреагували на заяву Спартц щодо «зернової угоди»

В МЗС наголосили, що ООН та Туреччина пообіцяли забезпечити виконання домовленості з боку Росії.

В МЗС України відреагували на заяву конгресвумен Вікторії Спартц щодо «зернової угоди». В міністерстві заявили, що Україна не брала б участі у жодних домовленостях, якби не була впевнена у здатності захистити південний регіон від атак з Чорного моря. Коментар опубліковано на сайті МЗС.

Зокрема, у відомстві наголосили, що відповідно до «зернової» угоди, ООН та Туреччина взяли на себе зобов’язання забезпечити виконання домовленості з боку Росії. А Україна завершила необхідну підготовку для відновлення безпечного експорту зернових та очікує на відповідні кроки інших сторін. Крім того, безпекову ситуацію контролюють ЗСУ.

«У нинішніх умовах не існує простих рішень, але спроба конгресвумен Вікторії Спартц підірвати зернову домовленість своєю черговою заявою саме зараз - це завдавати нищівного удару по українських фермерах і економіці, які потребують експорту та доходів, а також підривати глобальну продовольчу безпеку», - йдеться у коментарі МЗС.

Також у міністерстві закликали перевіряти інформацію.

Читайте також: Десять суховантажів із зерном вже готові до відправлення з чорноморських портів України

Нагадаємо, конгресвумен Вікторія Спартц звернулася до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. Вона вважає, що ООН повинна грати набагато важливішу роль у врегулюванні ситуації в Україні, ніж зараз. Зокрема, представниця американської влади наголошує на тому, що організація має гарантувати безпечне виконання «зернового договору» або припинити його взагалі.

Раніше Спартц неодноразово критикувала офіс президента України в особі його керівника Андрія Єрмака. Вона вимагає звільнення чиновника з посади, інкримінуючи йому зв’язки з Росією. Які мотиви Спартц? Хто за нею стоїть? І які наслідки це може мати для українсько-американських відносин? У цьому намагалася розібратися Тетяна Силіна у статті «Спартц проти Єрмака і обоє проти України».