UA / RU
Підтримати ZN.ua

В МВС не виключають спроби РФ ціленаправлено пропустити через Білорусь в Україну нелегальних мігрантів

Однак зараз, за словами Дениса Монастирського ситуація контрольована.

У Міністерстві внутрішніх справ не виключають, що РФ спробує пропустити в Україну через кордон з Білоруссю велику кількість нелегальних мігрантів. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив голова МВС Денис Монастирський.

«У всьому світі нарешті зрозуміли, що ця криза створена штучно і нею керують спецслужби країни агресора Російської Федерації. Тисячі мігрантів намагаються прорватися крізь кордон з Польщею під супроводом білоруських військових. Ми це бачили на десятках відео, які щодня оприлюднюють люди, які знаходяться там», – заявив Монастирський.

Він додав, що станом на зараз вже постраждали 12 польських правоохоронців та прикордонників. Однак за словами міністра, це лише перший етап цієї спецоперації. Монастирський заявив, що наступний етап залежатиме від реакції світової спільноти, зокрема від ЄС та НАТО.

«Можна спрогнозувати, що в Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію на повну та завдати максимальної репутаційної шкоди як Європейському Союзу, так і нашій державі. Отже, ми не виключаємо, що є можливість, що Росія зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь на нашу територію великої кількості нелегальних мігрантів», – додав голова МВС.

За його словами, до такої ситуації в Україні готуються системно. Зокрема, будують систему реагування на виклики, консолідують державні інституції, громадськість та міжнародну спільноту.

Монастирський запевнив, що зараз ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована. 

Читайте також: Словенія закликала закрити зовнішні кордони Євросоюзу для мігрантів

Україна відправила на кордон з Білоруссю 8,5 тисячі поліцейських, нацгвардійців і прикордонників, щоб запобігти ймовірному набігу мігрантів.

Водночас в Ради нацбезпеки та оборони побоюються провокацій на українсько-білоруському кордоні.

Про те, що відбувається на кордоні і як Польща вирішуватиме міграційну кризу, читайте у статті Олександра Шевченка «Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість».