UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Міноборони прокоментували чутки про конфлікт між вищими органами військово-політичного керівництва

Російський наратив має на меті дестабілізувати ситуацію та послабити оборонний потенціал країни.

Останніми днями в мережі активно просувається непідтверджена інформація про можливі кадрові перестановки у вищому військово-політичному керівництві України. Тож в Міноборони поспішили спростувати новий російський наратив та пояснили, для чого противник намагається його розповсюджувати. Відповідну заяву зробила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

"Знову в інформаційному просторі України, Росії та навіть Європи, одночасно розповсюджується наратив, який деструктивно впливає на здатність країни протистоять російській військовій агресії. Зокрема мова йде про міфічний конфлікт між вищими органами військово-політичного керівництва, а саме протистояння Генерального штабу ЗСУ з Офісом Президента та Міністерством оборони" - йдеться у заяві.

Читайте також: Російська пропаганда запустила фейк про здачу українськими військовими низки міст

Дана інформаційно-психологічна операція ворога покликана для того, щоб розповсюдити в суспільстві вигідні агресору ідей та настрої. Маніпуляції громадською свідомістю та створення необхідної напруги, має наметі спровокувати справжній конфлікт всередині військово-політичного керівництва України. 

Таким чином противник хоче досягнути одразу декількох стратегічних цілей, а саме ослаблення центру прийняття державних рішень, оборонного та наступального потенціалу українського суспільства.

Читайте також: Росіяни поширюють фейк про українських військовополонених, які нібито «добровільно залишаються» на підконтрольній РФ території

"Простими словами: якщо ми всі між собою пересваримось - нас легше зламати та завоювати. Цього ворог і добивається" - наголошує Маляр.

Тож якщо вам трапляються на очі кричущі заголовки відповідного змісту, покликані викликати бурхливу емоційну реакцію, слід звернути увагу на джерело цієї інформації. Як правило зустрічаються невизначені формулювання на кшталт “неназвана особа з Офісу Президента” або “анонімне джерело в Міністерстві оборони”.

Росія не вперше намагається проводити інформаційно-психологічні операції та розповсюджувати вигідні для агресора наративи. При чому спрямовані не тільки на українське суспільство, але і на міжнародних партнерів України. Доволі часто трансляторами російських фейків є й іноземці. Раніше Центр протидії дезінформації виявив понад сотню представників міжнародної спільноти, які прямо або опосередковано просувають проросійські ідеї.