UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Міноборони не бачать своєї провини за збитий Іл-76 в Луганську

Оскільки катастрофу назвали "терактом", службове розслідування навіть не проводили.

Комісія Міноборони зі з'ясування причин катастрофи Іл-76 в аеропорту Луганська не розглядала причетність до трагедії посадових осіб відомства.

Про це йдеться у відповіді міністерства на запит "Українських новин", пише Українська правда.

Службове розслідування щодо можливої причетності посадовців відомства до катастрофи не призначалося, бо цей випадок класифікували як падіння повітряного судна в результаті терористичного акту, заявили в Міноборони.

"По закінченні роботи комісії матеріали її роботи спрямовані в Генпрокуратуру і СБУ", - йдеться в документі.

Усуненого на час розслідування начальник головного оперативного управління Генштабу ЗС генерал-майор Олександр Шутов на посаді досі не поновлювали. Причини такого рішення не повідомляються.

Нагадаємо, 14 червня під час посадки в Луганському аеропорту террористами був збитий військово-транспортний літак Іл-76, на борту якого перебували 40 військовослужбовців 25-ї повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу 25-ї окремої бригади військово-транспортної авіації. Всі вони загинули.

18 червня у Генпрокуратурі заявили, що однією з причин трагедія могла стати недбалість українського військового командування.

"Як з'ясувалося, військові посадові особи Збройних сил України та оперативного штабу з управління антитерористичною операцією проігнорували наявну інформацію про активізацію діяльності терористичних угрупувань поблизу аеропорту Луганська, а також наявні в їхньому озброєнні переносні зенітно-ракетних комплекси (ПЗРК) і не вжили заходів щодо безпечної посадки літака в районі проведення антитерористичної операції", - відзначили в ГПУ.

У серпні голова відомства Віталій Ярема повідомив, що дану справу розслідують і що "найближчим часом" будуть пред'явлені підозри посадовим особам Міністерства оборони, причетним до цієї трагедії. Однак досі повідомлень про це не надходило.!zn