UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Лимані ексгумували перші тіла із масових поховань

Загалом в місті є два осередки поховань загиблих внаслідок російської агресії.

У звільненому від російських окупантів Лимані Донецької області поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання. Загалом розкопки тривають на двох місцях поховань – в одному поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою  військовослужбовців ЗСУ.

Як повідомили в Нацполіції, у одному із поховань вже виявили тіла загиблих дітей.

Про масове захоронення в Лимані повідомили місцеві жителі. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, за наказом російських загарбників він поховав у могилі близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома  маленькими дітьми.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, частина безіменні, однак поліція збиратиме біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації усіх загиблих і встановлення причин їхньої смерті. При цьому більшість тіл у стані змін, а від одного залишились лише кістки.

Ексгумація триває в рамках кримінального провадження, відкритого  за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Елітна бригада ГРУ зазнала серйозних втрат при відступі з Лиману

В Національній поліції повідомили, що з 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донеччини 87 тіл, із яких уже ідентифіковано 38 цивільних мешканців. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними пораненнями. 

Також на днях у Святогірську перепоховали 21 людину, які загинули під час окупації та були поховані у дворах будинків.

Глава Нацполіції Ігор Клименко розповів, що тільки за останню добу на звільнених територіях правоохоронці отримали пів сотні повідомлень про зниклих людей.

Читайте також: В Ізюмі завершили ексгумацію тіл: знайдено 447 загиблих

Про звільнення міста Лиман на Донеччині офіційно стало відомо 1 жовтня.

Зазначимо, що масові поховання цивільних та військових знаходять майже в кожному звільненому місті чи селі. Подібні братські могили було виявлено і в звільненому Ізюмі Харківської області наприкінці вересня. В одній з них було поховано близько півтисячі людей.