UA / RU
Підтримати ZN.ua

В єпархіях УПЦ МП виявили російські паспорти та «перепустки федеральних радників РФ»

Також серед знахідок СБУ виявився прапор «новоросії» та безвісти зникла людина. 

Служба безпеки України заявила, що під час контррозвідувальних заходів в єпархіях та монастирях Української православної церкви Московського патріархату в Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях виявили низку доказів причетності співпраці церковників із Росією.

Так, у Херсоні місцевий архімандрит, настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів, а за кілька днів до звільнення міста він утік до тимчасово окупованих районів півдня України.

Водночас на території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, викрадених з будинку почесного консула Литовської Республіки в Херсоні. Такоє в єпархії знайшли перепустки, виписані на ім’я «федерального советника военно-гражданской администрации рф» та російські паспорти місцевих священиків, які отримали їх уже під час окупації Херсону. 

За викритими фактами розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

У свою чергу на Черкащині у Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі знайшли прапор так званої «новоросії» та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

А на території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і Скиту у Житомирській області виявили колишніх кримінальників, які підтримують зв’язок з росіянами. Наразі ці контакти перевіряє СБУ.

У ще одному монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайдено тексти молитов за країну-агресора та російські «підручники», в яких вихваляють кремлівський режим.

Нагадаємо, активно за діяльність філії РПЦ в Україні взялися у жовтні. СБУ в жовтні почала проводити обшуки у будівлях УПЦ (МП) у різних областях України, а президент Володимир Зеленський натякнув, що роботу УПЦ в Україні можуть заборонити.

Боротьба з «внутрішнім ворогом» в умовах воєнного часу багатьма сприймається як однакова за важливістю з перемогами на фронтах. Проте головний результат обшуків, проведених на території монастирів і єпархій УПЦ (МП), – зміна правил гри на державно-церковному полі. Докладніше читайте у статті Катерини Щоткіної у статті «Святих винось!».