UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Італії затримали українського режисера Лавренчука – запит подала Росія

Москва не вперше використовує тактику захоплення заручників для подальших торгів на власних умовах.

Італійські правоохоронці затримали українського театрального режисера Євгена Лавренчука за запитом Росії про його екстрадицію. Із 17 грудня 2021 року він утримується у СІЗО, суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду запиту.

«За їх (росіян – ред.) заявою, Євген, знаходячись на території Росії 8 років тому,нібито скоїв кримінальне порушення. (…) Євгена звинувачують у фінансових порушеннях», - йдеться у повідомленні спільноти Free Eugene Lavrenchuk! у Facebook.

Лавренчук підтримував Україну, навіть працюючи в Росії, і виїхав з країни, коли почалася війна на Донбасі. Запиту передувала інформаційна кампанія з дискредитація режисера. Адвокат, рідні та друзі режисера вважають справу проти нього помстою країни-агресора за громадянську позицію українця.

Італійська сторона вивчає запит, деталі справи не розголошуються. Так само невідомо, чому РФ вирішила подати запит саме зараз і чому немає конкретних документів щодо цієї справи. Тим часом українець отримує підтримку Консульства України в Італії, а його адвокат намагається запобігти екстрадиції режисера до Росії.

«Генеральне консульство України в Неаполі надає консульську допомогу українському громадянину Євгену Лавренчуку. (…) За сприяння генерального представництва громадянину було надано адвоката», - коментує «Українській правді» речник МЗС Олег Ніколенко.

Наразі консули та адвокат з’ясовують причини затримання українця та взаємодіють з італійськими правоохоронцями для захисту його законних інтересів. 31 грудня Євгена Лавренчука відвідав консул. Умови його утримання під вартою прийнятні, стан здоров'я задовільний.

Читайте також: "Логічний зв'язок відсутній": У МВС відреагували на звинувачення Росії проти Марківа

Нагадаємо, у 2017 році в Італії затримали громадянина України, старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа. Його звинуватили у вбивстві італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та перекладача Андрєя Міронова під Слов'янськом у 2014 році (обидва загинули внаслідок мінометного обстрілу).

Суд засудив його до 24 років позбавлення волі. Україна оскаржила вирок та надала численні докази, зокрема, що на той час на озброєння НГУ не було мінометів, тож обстріл вівся з боку російсько-окупаційних військ.

9 грудня 2021 року інший суд відхилив касаційну скаргу обвинувачення на рішення суду першої інстанції і повністю виправдав українця як невинного у вбивстві двох осіб.