UA / RU
Підтримати ZN.ua

В "Енергоатомі" розповіли, скільки знадобиться часу для розмінування ЗАЕС після деокупації

Окупанти намагаються перетворити ЗАЕС на військову базу.

Після деокупації Запорізької АЕС та Енергодару українським спецпризначенцям знадобиться мінімум два місяці для знешкодження  вибухових пристроїв, інформує НАЕК "Енергоатом" у Telegram.

"Окупанти цілеспрямовано перетворюють найбільшу в Європі АЕС на військову базу, мінуючи все навколо через страх перед ЗСУ. Цей час також необхідний для проведення спеціалістами Енергоатому перевірки стану обладнання і споруд атомної станції та прилеглої території.", - йдеться в повідомленні.

Російські війська не можуть запустити жоден енергоблок станції через пошкодження ліній електропередачі.

"Через простій Запорізької атомної станції та зупинку всіх її енергоблоків відбувається постійна поступова деградація систем і обладнання. Адже не дотримується необхідний температурний режим їх роботи, а блоки перебувають у холодному неробочому стані. Станція не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми (близько 100 МВт на власні потреби)", - додали в компанії.

Читайте також: Працівників ЗАЕС не пускають на територію атомного об’єкту без паспортів РФ — Генштаб

Речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати Америки підтримують зусилля МАГАТЕ заради збереження безпеки на Запорізькій АЕС, а також закликають Росію покинути територію станції.