UA / RU
Підтримати ZN.ua

В бухті Севастополя було уражено щонайменше три кораблі — розслідування

Один із них - фрегат "Адмірал Макаров".

Під час інциденту в Севастопольській бухті 29 жовтня безпілотниками було знищено щонайменше три російські військові кораблі, йдеться в розслідуванні GeoConfirmed.

Аналітики проаналізували фото і відео з місця подій, зокрема кадри з безпілотних надводних апаратів USV, а також камер спостережень в бухті.

На одному із них видно відео атаки на фрегат класу «Адмірал Григорович», якому в  Чорноморському флоті РФ відповідає лише корабель «Адмірал Макаров».

«Зйомка перервалася, коли, імовірно, безпілотник   вдарився об судно і вибухнув», - йдеться у повідомленні розслідувачів.

Також на відео є судно-тральщик «Іван Голубець», у яке також, ймовірно врізався безпілотник. За даними Міноборони Росії, цей корабель отримав «незначні» пошкодження.

«USV дійсно був у гавані між кораблями, шукаючи свою ціль. На підставі кадрів можна зробити висновок, що він знаходився поблизу щонайменше чотирьох кораблів і для атаки на ціль зробив майже розворот», - зазначають розслідувачі.

Згідно із даними розслідування шість надводних безпілотників USV прорвали оборону Севастопольської гавані та вразили щонайменше три кораблі. Водночас, ймовірно два таких безпілотники були знищені російськими силами.

Читайте також: Пропорційна і навіть стримана відповідь на запуски ракет – ISW про «терористичну атаку» на Севастополь

Нагадаємо, вранці 29 жовтня в окупованому Росією Севастополі пролунала серія вибухів. «Губернатор» міста Міхаіл Разовзжаєв завив про «успішне збиття ППО всіх українських дронів та одного надводного безпілотника». Проте в місті відключили камери відеоспостереження та перекрили Севастопольську бухту.

Згодом стало відомо про пошкодження морського тральщика «Іван Голубець». Росія використала інцидент як привід для виходу з угоди про експорт українського зерна.