UA / RU
Підтримати ZN.ua

"В будь-якому місці і в будь-який час": Іран готовий провести переговори з "чорних ящиків" літака МАУ

Тегеран планує вирішити проблеми, пов'язані з авіакатастрофою українського пасажирського літака, "як можна швидше".

Іран готовий провести переговори з Україною щодо вирішення питань, пов'язаних з "чорними ящиками" атакованого літака Міжнародних Авіаліній України, заявив заступник міністра закордонних справ Ірану з міжнародним і правових питань Мохсен Бахарванд за підсумками зустрічі з послом України в Ірані Сергієм Бурдиляком, передає агентство Tasnim.

Він запевнив, що Тегеран "готовий вести переговори з українською стороною в будь-який час і в будь-якому місці" і хоче "як можна швидше вирішити проблему "чорних скриньок", виплатити компенсації сім'ям загиблих і врегулювати інші питання, пов'язані з цією трагічною подією".
Бурдиляк повідомив, що передасть ці слова українського Міністерства закордонних справ.

8 січня корпус вартових ісламської революції Ірану (IRGC) збив рейс PS752 авіакомпанії "Міжнародні Авіалінії України", в результаті чого загинули всі 176 пасажирів на борту, серед них 11 українців. Іран визнав, що збив літак після декількох днів відмови у відповідальності і наполягав на тому, що літак розбився через "технічний збій". Однак 11 січня командувач аерокосмічними силами Корпусу вартових Ісламської революції Амір Алі Хаджізаде взяв на себе всю відповідальність за катастрофу. Згідно з офіційною версією, цивільний борт збили помилково.

Читайте також: Україна планує поновити переговори з Туреччиною щодо ЗВТ на початку 2020 року

6 червня МЗС Ірану повідомив, що розслідування за фактом падіння українського пасажирського літака, збитого іранськими ракетами в січні "майже завершено". При цьому в Тегерані заявили, що чорні ящики літака не містять яку-небудь "важливу інформацію для слідства.

Раніше напівофіційне інформаційне агентство ISNA повідомило, що Іран, швидше за все, відправить чорні ящики літака у Франції, однак посол Ірану підтвердив українському МЗС, що Тегеран розглядає Україну як пріоритетного держави в контексті проведення розслідування та розшифровки "чорних ящиків".

9 червня в Ірані заявили про шести затриманих в рамках справи про катастрофу літака МАУ в Тегерані. При цьому трьох затриманих відпустили під заставу, інші перебувають під вартою.

Детальніше про те, що відбувається навколо розслідування катастрофи рейсу PS752, читайте в статті Володимира Кравченка "Ігри з "чорними ящиками для ZN.UA.