UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успіння Пресвятої Богородиці 2021: історія і звичаї свята

Цього дня завершується Успенський піст.

28 серпня християни східного обряду відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці та Пріснодіви Марії. Це свято православної й католицької церков присвячене спогадам про смерть (успіння) Божої Матері, в православ'ї належить до числа дванадесятих.

Єрусалимська, Російська, Грузинська, Сербська та Українська православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкують Успіння 28 серпня за юліанським календарем. Католицька церква і ряд православних церков святкують 15 серпня за григоріанським календарем.

Це свято несе в собі печаль, оскільки символізує закінчення життєвого шляху Богородиці, і радість, пов'язану з її єднанням з сином, Ісусом Христом.

У цей день віряни просять допомоги й заступництва у Пресвятої Богородиці, читають молитви та акафісти, присвячені їй.

Історія свята

Згідно з легендою, за три дні до смерті Марії до неї явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. У цей день апостоли залишили місця своєї проповіді та зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити поховання її тіла.

Перебуваючи у ложа Марії, апостоли були засліплені яскравим світлом, в якому явився Ісус Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент душа Богородиці без мук відійшла до Господа.

Кончина Матері Божої називається церквою успінням, оскільки смерть як повернення землі її тіла, а духу - Богу, її не торкнулася. Вона лише заснула, щоб в ту ж мить прокинутися для іншого життя, і після трьох днів з нетлінним тілом вселитися в небесне нетлінне житло.

Звичаї свята

Ще з давніх часів вірили, що з Успіння починається бабине літо, яке триватиме весь вересень. До цього свята також був присвячене свято врожаю. У цей день проводили літо, і зустрічали осінь.

Через те, що Успіння вважалося останнім літнім днем, то закінчувалося свято тим, що в цей вечір в хатах вперше "запалювали вогонь" - запалювали лучину, лампу або свічку і сідали вечеряти при світлі.

До того ж з цього дня починалася заготівля продуктів на зиму, а в лісах люди починали збирати гриби до зими. Крім цього, на Успіння Пресвятої Богородиці та Пріснодіви Марії наші предки починали солити капусту, огірки, помідори та інші овочі.