UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успіння праведної Анни: історія свята

Цього дня заведено ходити до храму та молитися святій.

Щороку 7 серпня християни східного обряду відзначають День успіння праведної Анни. Це свято присвячене святій Анні, матері Діви Марії. Праведна Анна вважається покровителькою матерів та жінок. На свято прийнято молитися святій та просити про заступництво.

Історія свята

Свята Анна народилася в І столітті нашої ери у сім'ї священнослужителя. Пізніше вона стала дружиною Іоакима і переїхала з ним до Назарета Галілейського.

Читайте також: День Іллі: традиції святкування

За біблійною легендою, у подружжя не було дітей. Це дуже засмучувало Анну та Іоакима. Одного разу Анна проходила під лавровим деревом, побачила в його гілках гніздо з пташенятами і почала слізно молитися, щоб Бог послав їй дитину. Якщо це станеться, вона обіцяла присвятити дитину Господу. Після цього Анні з'явився ангел та приніс благу звістку – вона стане матір'ю доньки Марії.

В той час Іоаким молився за дітей пустелі. До нього також прилетів ангел, який розповів, що незабаром він стане батьком дівчинки та наказав йому повертатися до Єрусалиму.

Анна народила у Єрусалимі дочку, яку назвали Марією. До трирічного віку дівчинку виховували батьки, а потім її віддали до храму, де вона жила до повноліття.

Після введення Пресвятої Богородиці у храм, Іоаким помер у віці 80 років. Анна пережила його на три роки та померла у віці 79 років.

Що не можна робити у День успіння праведної Анни

У давнини вважалося, що на свято не можна працювати вагітним жінкам. В народі вірили, що будь-яка робота майбутньої матері цього дня може зашкодити дитині. Наприклад, якщо вона вишиватиме і нитка заплутається, дитина виявиться обплутаною пуповиною.

Також у День успіння праведної Анни не слід лаятися, лихословити, пліткувати та бажати зла іншим.

В цей день також заборонено влаштовувати гучні гуляння.