UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успіння Пресвятої Богородиці: історія та заборони

Воно пов’язане зі смертю Діви Марії.

15 серпня християни західного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці – свято, яке присвячене матері Ісуса Христа і її переходу до Царства Небесного. Християни східного обряду відзначають його пізніше – 28 серпня. Але наступного року, у зв’язку з переходом ПЦУ на новий новоюліанський календар, вони також будуть відзначати Успіння 15 серпня.

Читайте також: Успіння праведної Анни: традиції та молитви

Історія свята

За біблійними текстами, після воскресіння Христа Діва Марія жила в Єрусалимі до тих пір, поки не почалися гоніння на християн.

Вона повернулася туди, відчуваючи наближення смерті і часто приходила до Гробу Господнього і іншим місць, пов'язаним з Христом, для молитов і покаяння.

В один з таких днів Марії явився архангел Гавриїл і сповістив, що через три дні вона покине земне життя і вознесеться на небеса до свого сина. Богородиця сповістила близьких про швидке успіння і заповіла своє майно служницям. Вона веліла поховати себе поруч з батьками в Садах Гефсиманії. Попрощатися з Богоматір’ю приходили віруючи християни і всі апостоли.

Вважається, що в час Успіння Богородиці сам Господь Бог прийшов, щоб взяти її душу. Побачивши Його, вона піднялася з ложа і без  тілесного страждання віддала душу в руки сина свого і Бога.

Через три дні апостоли приступили до поховання тіла. Вони віднесли ложе з тілом Пресвятої Богородиці в сади Гефсиманії. Тут вони поклали тіло Богородиці в труну і закрили вхід до печери каменем.

Що не можна робити в цей день

Незважаючи на те, що цей день пов’язаний зі смертю, в цей день не прийнято сумувати.  Успіння Богородиці означає її перехід в Царство Небесне та возз’єднання з сином.

З давніх часів в це свято діяли певні заборони, які збереглися і до наших часів.

Цього дня  забороняється займатися фізичною працею та роботою вдома.

Не можна ходити босими ногами мокрою від роси травою. Вважається, що роса – це сльози землі, яка тужить за Богородицею і чіпати її грішно.

Не можна лаятись, сваритися, поганословити та бажати іншим зла. Свято має бути присвячене молитві та приємному спілкуванню з близькими.

У цей день забороняється стригтися. Варто також з обережністю взувати нове взуття. Вважається, що якщо на ногах з'являться мозолі, чекати на швидкі радощі не варто.