UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд вирішив створити Єдину комісію щодо допомоги українським політв'язням

За словами Гончарука, раніше таких комісій було дві.

Кабмін вирішив створити Єдину комісію, яка опікуватиметься українськими політв'язнями, повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Відповідне рішення уряд ухвалив під час свого засідання 19 лютого.

"Робота Єдиної комісії допоможе максимально якісно та своєчасно надавати допомогу, зокрема матеріальну, тим, хто повернувся з полону. А також ефективно координувати взаємодію органів державної влади, які відповідальні за допомогу тим, хто був позбавлений свободи", - написав Гончарук.

Він зазначив, що до цього таких комісій було дві.

Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила про те, що на звільнення з ОРДЛО чекають 700 українців. Окрім того, у Росії та в анексованому Криму незаконно утримують 115 українських громадян. Більшість із них – кримські татари, поіменний список яких опублікувала волонтерка Ірина Вовк.

Під час нормандського саміту в Парижі, який відбувся 9 грудня, президенти України, Росії, Німеччини та Франції погодили проведення обмін утримуваними особами. Однак наразі відбувся обмін лише між Україною та ОРДЛО.

Тоді з окупованої території Донбасу повернулися 76 українця: четверо зі"списку на обмін" вирішили залишитися з родинами в ОРДЛО. Серед звільнених українців: 12 бійців ЗСУ і 64 цивільних заручники.

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території.

На початку лютого президент Володимир Зеленський висловив сподівання на те, що найближчим часом стане відома дата наступного етапу обміну між Україною та ОРДЛО, а також і з Росією.