UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд заборонив пересилати за кордон паспорти чоловіків призовного віку

Відповідна постанова розміщена на сайті Кабміну.

Кабінет міністрів заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України та паспорти для виїзду за кордон чоловікам віком від  18 до 60 років.

Відповідні зміни до  пункту 11 Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України внесено постановою Кабміну №443 від 23 квітня.

«Отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюється», — йдеться у постанові.

Читайте також: Відправка за кордон: які документи можна надіслати поштою

Виключення передбачаються до чоловіків, яким дозволено перетинати кордон відповідно до Правил, а саме:

ZN.UA повідомляло, що МЗС наказало керівникам усіх дипломатичних установ України з 23 квітня тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років.  Заборона на надання консульських дій діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації. 

З 23 квітня українські консульства за кордоном припинили надання послуг військовозобов'язаним чоловікам.

Речниця Єврокомісії з внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппе заявила, що у ЄК беруть до відома оголошення щодо призупинення надання послуг в українських консульствах