UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд схвалив проєкт національної програми, яку представлять міністрам НАТО

Документ буде представлений 29 листопада на засіданні Ради Україна-НАТО.

Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції України у вівторок, 28 листопада, схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік. Документ буде представлений 29 листопада на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, повідомив Кабінет міністрів України.

Читайте також: У Міноборони та ЗСУ впровадили чотири нових стандарти НАТО

Зазначається, що головна мета аРНП – підготовка України до членства в НАТО через підвищення обороноздатності. Усі зміни у документі розроблені із врахуванням умов повномасштабного вторгнення РФ.

“Адаптована РНП є максимально стислою та практичною, сфокусованою на реформах у секторі безпеки і оборони. У сфері демократичних трансформації чітко зафіксовано посилання на завдання, які Україна виконує на шляху європейської інтеграції. Ми провели хорошу внутрішню роботу, а також ґрунтовні консультації зі штаб-квартирою НАТО. Союзники позитивно оцінили підхід, який ми запропонували, та дали узагальнені рекомендації до проекту, які були враховані Комісією”, – сказала голова Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України зазначає Ольга Стефанішина.

За її словами, аРНП стане важливим інструментом інформування союзників щодо трансформацій України.

Читайте також: Хто за Столтенберга: ЗМІ назвали трьох основних кандидатів на посаду генсека НАТО

Повідомляється, що проєкт програми містить п’ять базових розділів: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання. Визначені заходи також корелюються з порядком денним «Жінки, мир, безпека».

Зокрема у частині політичних реформ аРНП скоординована та гармонізована із порядком денним реформ уряду для початку переговорів з ЄС про вступ, а також для реалізації рекомендацій Групи семи (G7), Міжнародного валютного фонду, Ради Європи, Організації економічного співробітництва та розвитку та інших партнерів.

“Таким чином, фокус аРНП на 2024 рік зосереджений на посиленні оборонних спроможностей сектору безпеки і оборони України через розвиток відповідних систем планування, управління та контролю. Зміни відбуватимуться шляхом впровадження стандартів і найкращих практик НАТО з метою досягнення взаємосумісності з Альянсом”, – зазначили у Кабміні.

Читайте також: Столтенберг: Всі країни-члени НАТО узгодили, що за умови війни повне членство України в Альянсі не є можливим

Ключові аспекти програми будуть сконцентровані на таких напрямках:

Нагадаємо, глава Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив в інтерв’ю, що сьогодні Україна найближче до НАТО, ніж будь-коли раніше. Він запевнив, що “майбутнє України в НАТО”.