UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд скасував доплату за інсулін на час воєнного стану

Для його отримання потрібен лише актуальний рецепт, який може оформити не лише лікуючий лікар.

Всі препарати інсуліну, включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій, а таких у списку 47, тепер повністю безоплатні. Спрощення в отримані введені на період дії воєнного стану, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Тепер пацієнти із цукровим діабетом, які мають рецепт, зможуть отримувати інсулін без доплати. Це стосується всіх 47 препаратів, незалежно від типу та форми випуску, а також категорій, до яких належать пацієнти. НСЗУ в свою чергу відшкодовуватиме аптекам повну вартість відпущеного інсуліну.

Як додали в МОЗ, для безоплатного отримання інсуліну не потрібно створювати нових ані планів лікування, ані нових рецептів, якщо попередній ще не погашено.
Також в умовах воєнного стану отримати інсулін можна як за електронним, так і паперовим рецептом.

"Це зроблено в інтересах пацієнта. Щоб навіть під час перебоїв з електроенергією чи інтернетом, лікар мав можливість виписати рецепт, а аптеки - його погасити", - зазначили в міністерстві.

Нагадаємо, що рецепт на інсулін виписує:

Список аптек, де є інсулін, постійно оновлюється. Перед тим як прямувати до найближчої аптеки, варто зателефонувати до неї, щоб дізнатися години її роботи та уточнити наявність інсуліну.

Також якщо потрібен інсулін, а ви його не можете знайти, по допомогу можна звернутись до таких організацій: