UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд не розглядає можливість нового локдауну в разі другої хвилі коронавірусу

Прем’єр-міністр висловив свою підтримку рішенню підняти мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень.

Уряд не планує вдруге закривати країну на жорсткий карантин, а в разі нової хвилі коронавірусної інфекції буде покладатися на адаптивний карантин та локалізацію спалахів хвороби. Про це повідомила пресслужба ЄБА з посиланням на слова прем’єр-міністра країни Дениса Шмигаля під час зустрічі з учасниками Європейської Бізнес Асоціації.

Наразі, за словами Шмигаля, уряд працює над відновленням економічної активності країни, над напрацюванням стратегії розвитку до 2030 року та над втіленням Програми стимулювання економіки та Плану дій уряду.

"Прем’єр-міністр висловив свою підтримку рішенню підняти мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень та повідомив, що влада має плани й надалі підвищувати рівень мінімальної заробітної плати до 6000 грн та 6500 грн у 2021 році. Натомість бізнес вважає такий крок замаскованим збільшенням оподаткування та сподівається, що необґрунтовані рішення не матимуть місця у майбутньому", - додали у ЄБА.

Також Шмигаль пояснив, які саме категорії іноземців матимуть можливість в'їхати в Україну попри заборону, яку прийняли напередодні.

"Стосовно заборони в’їзду іноземних громадян, пан Шмигаль запевнив, що окремі категорії іноземних громадян все ж матимуть можливість прибути до України, а саме ІТ-фахівці, технічні спеціалісти-наладчики пускового обладнання, іноземці, які мають дозволи на проживання в Україні, є членами міжнародних та гуманітарних місій, членами екіпажів. Повний перелік винятків буде опублікований на сайті Кабінету Міністрів найближчим часом", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Україні відновили карантинну карту: Івано-Франківськ та Чернівці в «червоній» зоні, Київ - у «жовтій»

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів очікує падіння ВВП України за підсумками другого кварталу 2020 року в порівнянні з аналогічним періодом 2019-го на 14%. Існуюча Динаміка призведе до зниження реального ВВП у 2020 році на 4,8% при номінальному ВВП на рівні 3,985 трлн грн.

При цьому дефіцит бюджету не перевищить закладені в законі Про бюджет 7,5% ВВП за підсумками року.

Українська економіка за підсумками поточного року скоротиться на 6%, але до наступного року очікується зростання на рівні 4%. Такі дані вказані в щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за липень.

У Нацбанку впевнені, що найгірший період для економіки минув. Пом'якшення карантину сприяє пожвавленню ділової активності. Досить м'яка монетарна і фіскальна політика підтримають економічне зростання в наступні роки.

Раніше ZN.UA писало, що за січень-червень 2020 року в державний бюджет України надійшло 519,4 млрд грн, а у зведений бюджет — 653,8 млрд доходи загального фонду державного бюджету України за січень-червень 2020-го було залучено 450,9 млрд грн, що становить 92,2% від планового показника, тобто план наповнення загального фонду бюджету не був виконаний на 7,8%. Подробиці в матеріалі Тетяни Богдан "Доходи державного бюджету: позитивні зрушення на нестійкій базі".