UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд дозволив міжнародним організаціям закуповувати швидкі тести на антиген COVID-19

Планують закупити 266 тисяч таких експрес-тестів.

Кабінет міністрів додав швидкі тести на антиген коронавірусу до списку лікарських засобів і медвиробів, які закуповують за договорами зі спеціалізованими закупівельними організаціями за програмою "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру". Відповідне рішення уряд ухвалив під час засідання 4 листопада, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, в Україні планують закупити 266 тис. таких експрес-тестів на загальну суму близько 80 млн грн. До закупівлі хочуть залучити британське агентство Crown Agents.

У пояснювальній записці до постанови Кабміну йдеться про те, що фінансування буде здійснюватися за рахунок невикористаних коштів за напрямом "хіміотерапевтичні препарати, радіофармпрепарати і препарати супроводу і лікування онкохворих".

Читайте також: У ВООЗ назвали лабораторний тест єдиною точною можливістю дізнатися про інфікування коронавірусом

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про те, що найближчим часом в рамках боротьби з коронавірусом в Україні повинні почати використання швидких тестів на виявлення антигену. За його словами, на закупівлю таких тестів вже виділено близько 1 млрд грн. Крім того, Степанов заявив про те, що в Україні починають роботу з ІФА-тестами.

Станом на 4 листопада в Україні лабораторно підтвердили 420 617 випадків коронавірусу. Зокрема, за минулу добу COVID-19 виявили у 9 524 осіб, що стало найвищим добовим показником за весь час пандемії. Всього в Україні від коронавірусу вилікувалися 176 404 особи, померли - 7 731.

Також повідомлялося про те, що в Україні вже з наступного тижня можуть посилити карантин. За даними ЗМІ, для посилення обмежень розглядають різні варіанти - від карантину "вихідного дня" до впровадження комендантської години і штрафів за її порушення.

При цьому журналістка Соня Кошкіна повідомляла про те, що під час сьогоднішнього засідання Кабмін прийме нові рішення по карантину в Україні в майбутньому. Щоправда цього не сталося.

Водночас прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що в Україні поки не вводитимуть повний локдаун, як це було навесні. Однак, за його словами, якщо буде подальше погіршення ситуації, то це фактично змусить вдатися до більш жорстких обмежень.