UA / RU
Підтримати ZN.ua

УПЦ МП — ідеальне поле для функціонування ворожої агентури: в СБУ розповіли про роботу коригувальників в рясах

Від початку повномасштабної війни було виявлено вже 33 підозрюваних. 

В.о. глави СБУ Василь Малюк розповів, що Служба якісно відпрацьовує напрямок УПЦ МП, позаяк чудово розуміє загрозу ворожої діяльності зі сторони російської церкви. Про це він зазначив під час інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". 

"Так, загрози є (ворожого впливу в діяльності УПЦ МП на території України). Але я буду неправий, якщо скажу, що це загроза, на яку Служба не може вплинути і своєчасно задокументувати", - зазначив Малюк. 

Він додав, що УПЦ МП - ідеальне поле для функціонування ворожої агентури. Як приклад, він нагадав про затримання в Вінницькій області священнослужителя, який був одногрупником патріарха Кіріла, і який постійно комунікував з ФСБ. Силовики знайшли матеріали, які це підтверджують - листування в месенджері. 

"Якщо ж узяти період від початку війни, то ми відкрили 23 кримінальні провадження щодо таких персонажів, уже маємо 33 підозрюваних - від класичних агентів збору глибинної інформації до банальних коригувальників вогню в рясах", - зазначив Малюк. 

Читайте також: Російський патріарх Кіріл вважає, що смерть на війні "змиває всі гріхи": архімандрит Говорун пояснив, що не так з РПЦ

Нагадаємо, 11 жовтня Служба безпеки України провела обшуки у митрополита Російської православної церкви Іонафана –  Анатолія Єлецького. Його підозрюють в розпалюванні релігійної ворожнечі.