UA / RU
Підтримати ZN.ua

УПЦ КП запланувала власні заходи у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі

УПЦ КП , о крім участі у державних урочистостях , які плануються 25 і 26 липня , як і щороку , планує провести власні святкові заходи на честь Хрещення Київської Русі - України .

Українська православна церква Київського патріархату запланувала низку власних заходів у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі. "На жаль, ми бачимо, що певні закордонні сили і особи намагаються змінити суть свята на користь утвердження ідей єдності українського і білоруського народів з Москвою, ідей "русского мира", які є усучасненою формою традиційної імперської ідеї і ставляться вороже до української державності та незалежності українського народу", - йдеться в повідомленні прес-служби УПЦ КП.

"Вже зараз можна передбачити, що під час святкових заходів буде проходити боротьба двох ідей - української та імперсько-російської в обгортці "русского мира". Москва через Російську православну церкву (РПЦ) хоче нав'язати нам викривлене бачення власної історії, продемонструвати власну перевагу над Україною", - вважають в УПЦ КП, відзначаючи, що саме тому заходи, які організовує РПЦ, почнуться у Москві 24 липня, а потім продовжаться у Києві та Мінську.

"Таким чином хочуть показати провідне значення Москви й другорядне значення Києва, хоча на момент Хрещення Русі Москви не існувало, а виникла вона, як село, на 150 років пізніше", - наголошується в повідомленні.

Тому УПЦ КП, окрім участі в державних урочистостях, які плануються 25 і 26 липня, як і щороку, планує провести власні святкові заходи на честь Хрещення Київської Русі-України.

Зокрема, у неділю 28 липня вранці у Володимирському кафедральному соборі Києва відбудеться літургія, після якої, приблизно об 11.30, розпочнеться традиційна хресна хода до пам'ятника Св.Володимира, де відбудеться урочисте богослужіння.

Як повідомлялося, у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі 29 травня у Владивостоці стартувала хресна хода з мощами князя Володимира, яка пройде через ряд міст Росії, Білорусі і завершиться 27 липня в Києві. 27 липня хресну ходу зустрінуть на Хрещатику в Києві ієрархи православних церков світу, які прибудуть в Україну на святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Фіналом торжеств і хресної ходи стане масштабний святковий концерт на Хрещатику. При цьому його родзинкою стане хорове виконання тими, хто прийде на концерт, однієї з народних пісень, яку визначать шляхом голосування в інтернеті. Текст пісні буде виведено на екрани, які встановлять уздовж Хрещатика. !zn

Читайте також:

Столична влада готова передати Лавру церковникам

Київський патріархат стурбований долею УПЦ МП, яку "хочуть віддати Москві"

УПЦ КП закликала УПЦ МП відновити діалог про створення Єдиної помісної церкви в Україні