UA / RU
Підтримати ZN.ua

УПЦ КП закликала УПЦ МП відновити діалог про створення Єдиної помісної церкви в Україні

Підготовку до діалогу між УПЦ КП і УПЦ МП було розпочато у 2009 році, однак було перервано за ініціативою УПЦ МП.

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) закликає відновити діалог про створення Єдиної помісної православної церкви України, заявив секретар Священного Синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

"Помісний собор і Архієрейський собор УПЦ КП у своїх документах вказав, що необхідно відновити ту підготовку до діалогу, яка була зупинена", - заявив Зоря на прес-конференції у понеділок, 1 липня.

Він нагадав, що 27 червня у Києві відбувся Помісний собор УПЦ КП, а 26 і 28 червня - Архієрейський собор, на яких було прийнято ряд документів.

Архиєпископ також нагадав, що підготовку до діалогу між УПЦ КП і УПЦ МП було розпочато в 2009 році, однак було перервано за ініціативою УПЦ МП. За його словами, 4 жовтня 2009 року в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч двох комісій з цього питання.

"Буквально на тому ж тижні - 9 жовтня 2009 року Синод Російської православної церкви відкликав у Росію архімандрита Кирила Говоруна, який був на той момент керівником відділу зовнішньоцерковних зв'язків зі сторони Московського патріархату і ключовою особою, що готувала цю зустріч. Ми це пов'язали саме з бажанням Московської патріархії зруйнувати цю підготовку до діалогу, тому що, не будучи в Україні, він, безумовно, не міг би далі діяти в цьому напрямку", - зазначив секретар Священного Синоду УПЦ КП.

"І у нас є багато інших підстав говорити про те, що немає бажання у Московської патріархії, щоб такий діалог відбувся. А в УПЦ ми таке бажання бачимо - бачимо і архієреїв, і духовенство, які б цього хотіли", - додав він.

Разом з тим, за словами архієпископа, публічно про це говорити в УПЦ МП готові лише одиниці.

Зоря зазначив, що Помісний Собор УПЦ-КП у своєму зверненні вказав на небезпеку втрати УПЦ МП самостійності, щоб мати можливість продовжити діалог про створення Єдиної помісної церкви.

"Певною мірою ми такими заявами допомагаємо УПЦ МП зберегти той статус, який у неї є. Тому що ми впевнені, що тільки в такому статусі вона зможе вести діалог. Тому що якщо вона втратить незалежність в управлінні, цей діалог потрібно буде вести з Московською патріархією, яка буде цією церквою керувати. А з Московською патріархією вести діалог немає сенсу, тому що вона в принципі не бажає, щоб в Україні була Єдина помісна православна церква", - підкреслив він.

За словами архієпископа, УПЦ КП готова до відновлення діалогу в будь-який момент. !zn

Читайте також:

УПЦ Московського патріархату створить свій телеканал

Українські греко-католики за прикладом Польщі хочуть примиритися з Російською православною церквою

Греко-католики сподіваються отримати при новому Папі римському свій патріархат