UA / RU
Підтримати ZN.ua

УПЦ КП може відмовитися від об'єднання з УПЦ МП

Перш ніж сісти за стіл переговорів про об'єднання УПЦ КП, УПЦ МП, патріарх Філарет висунув три питання, від вирішення яких залежить суть перемовного процесу.

Незважаючи на те, що у складі Київського і Московського патріархатів Української православної церкви (УПЦ) створено комісії з ведення перемовин про їхнє об'єднання, УПЦ КП готова відмовитися від ведення цих переговорів, якщо мова піде про підпорядкування Київського патріархату Московському. Про це 31 березня на прес-конференції заявив глава УПЦ КП патріарх Філарет.

"Комісії створено з боку Київського і Московського патріархатів, але до роботи ще не приступали. Ми сподіваємося, що почнемо ці перемовини, але ми висуваємо три питання, перш ніж сісти за стіл переговорів", - заявив Філарет.

"Перше питання: чи підтримує Московський патріархат соборність України і недоторканність її кордонів? Друге: чи підтримує ця церква євроінтеграцію. Адже насправді (ці питання - ред.) мають прямий стосунок до церкви. Якщо не буде незалежної української держави, тобто не буде жодної української церкви, тобто незалежної автокефальної", - зазначив глава УПЦ КП.

За його словами, для української православної церкви важливе входження до Європейського Союзу, оскільки це гарантія збереження української держави.

"А якщо буде українська держава, то виникає питання третє: ви "за" помісну українську церкву? Помісна - значить незалежна автокефальна, яка не підпорядковується Московському патріархату. Якщо ви "за" таку церкву, тоді є про що говорити. А якщо ви хочете об'єднатися і привести нас під підпорядкування Московського патріархату, то ми такі переговори вести не будемо", - підкреслив Філарет.

Нагадаємо, у кінці липня 2013 року патріарх Філарет заявляв, що Київський та Московський патріархати УПЦ можуть об'єднати в одну помісну православну церкву. !zn