UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДФС провела понад 40 обшуків на підприємствах Києва

Голова ДФС назвав причини обшуків і збиток від корупційних схем.

Голова Держфіскальної служби Вадим Мельник прокоментував обшуки на комунальних підприємствах Києва та "Укрзалізниці", пов'язані з корупційними схемами, які завдали збитків державі на 200 млн грн.

За його словами, найпоширеніші схеми, задокументовані співробітниками ДФС - це фіктивні товарні операції, невиконання робіт при перерахуванні коштів на рахунки підприємств-підрядників, завищення вартості робіт, виконання робіт комунальним підприємством власними силами при списанні коштів на підставних підрядників.

"У межах досудового розслідування цих справ ДФС провела вже понад 40 обшуків і більше 70 допитів, вручені кілька повідомлень про підозру. Загальна сума попередньо встановлених та підтверджених в ході слідства збитків, завданих бюджетам столиці і держави, перевищує 200 млн грн", - зазначив Мельник в інтерв'ю "Обозревателю".

За словами Мельника, ДФС також розкрила схему розкрадання в "Укрзалізниці" на суму понад 30 млн грн.

"Також громадський резонанс отримала справа, пов'язана з розкраданнями на "Укрзалізниці". Головне управління ДФС по місту Києву виявило факти привласнення посадовими особами УЗ коштів в розмірі 33 млн грн шляхом здійснення фіктивних товарних операцій. Фактичне придбання товарів і послуг для ремонту рухомого складу не проводилося, одночасно кошти були відображені в бухгалтерському та податковому обліку і виведені на рахунки підприємства-підрядника. Після проведення всіх необхідних слідчих дій матеріали будуть передані до суду", - заявляє Мельник.

У цілому, за даними голови ДФС, в минулому році завершено слідство та направлено до суду з обвинувальними актами 7 кримінальних проваджень про злочини, пов'язані з корупцією. З початку поточного року до суду направлено 5 таких проваджень.

Читайте також: ДФС просить допомоги силовиків провести обшуки на тютюновому підприємстві в Жовтих Водах

Відзначимо, 13 серпня 2021 Нацполіція провела обшуки в приміщеннях КП "Київтранспарксервіс" і Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА). Причиною обшуків назвали непрозоре ціноутворення за транспортування тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальний майданчик.