UA / RU
Підтримати ZN.ua

Укренерго: У 2020 році в Україні впало споживання електроенергії

Показники опустилися на 2%.

За даними ЗАТ "НЕК "Укренерго", споживання електроенергії в об'єднаній енергосистемі України за 2020 рік склало 117,7 млрд квт-година.

Споживання електроенергії в 2020 році на 2,1% менше, ніж за 2019 рік, повідомляється на сайті компанії.

Основними факторами зниження споживання електроенергії, за висновком фахівців Укренерго, стали введені карантинні заходи для протидії поширенню COVID-19.

"Це також позначилося на незначний перерозподіл структури споживання між групами споживачів, зокрема в сторону зростання у населення, і в бік зниження - відчутно в транспорті, промисловості, а також у комунальних і непромислових споживачів", - говориться в повідомленні компанії.

Споживання електроенергії в промисловості 2020 року порівняно з 2019 роком знизилося на 3,8%. Зокрема, машинобудівна галузь скоротила споживання електроенергії на 14,7%, транспорт - на 13,4%, комунальні підприємства - на 5,9%, металургія - на 5,5%.

Читайте також: В Україні спостерігається дефіцит електроенергії - Вітренко

Найбільше зростання електроспоживання в порівнянні з минулим роком продемонстрували хімічна і нафтохімічна промисловість (+ 10,6%), виробництво будівельних матеріалів (+ 3%) і сільське господарство (+ 2,8%). Населення за минулий рік збільшило споживання на 3,4%.

За даними Держстату, за 2019 рік в Україні було вироблено 151,3 млрд кВт год електроенергії, на 4,9% менше, ніж за 2018 рік.

Раніше повідомлялося, що немає потреби в "віялові відключення" електроенергії в Україні, повідомив прем'єрміністр Денис Шмигаль.

"15 січня "Енергоатом" запускає один зі своїх блоків, виводить його з ремонту, далі, буквально, через короткий час, запускається другий блок. Фактично ці параметри дають нам впевненість в тому, що ми до "віялових відключень", як до механізму збалансування енергосистеми, вдаватися не повинні, і не будемо", - сказав прем'єр в інтерв'ю агентству.

За його словами, зниження температури українська енергосистема пройде стабільно.

Також національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) постановою від 6 січня 2021 року скасувала ряд пільг на електроенергію. Зокрема, відмінено нічний тариф, пільги для релігійних організацій, для жителів 30-кілометрових зон навколо АЕС, для юросіб, що оперують житловими комплексами тимчасово переміщених осіб, а також деякі інші пільги.

Зокрема, постанова № 498 передбачала для населення, що проживає в 30-кілометрових зонах навколо АЕС, пільгу на рівні 70% від діючого тарифу на електроенергію. Також постанова закріплювало пільгу для даної категорії населення на споживання електроенергії в нічний час.