UA / RU
Підтримати ZN.ua

Український суд заочно виправдав "голову верховного суду "ДНР"

Вина Едуарда Якубовського не доведена, постановив суд у Донецькій області.

Селидівський міський суд Донецької області заочно визнав невинним "голову верховного суду "ДНР" Едуарда Якубовського у зв'язку з недоведеністю злочину, сказано у вироку суду від 12 червня.

Якубовський є громадянином Російської Федерації. У вересні 2014 року він очолив "Верховний суд "ДНР" і з тих пір координує роботу судової системи на окупованій території Донецької області.

В Україні Якубовського звинуватили у сприянні терористичній організації по 1 ч. с. 258-3 Кримінального Кодексу з покаранням у вигляді 8-15 років позбавлення волі. Розслідування проводила прокуратура Донецької області.

В обвинувальному акті зазначається, що на території України учасники терористичної організації займаються вчиненням актів тероризму, залякуванням населення, вбивством громадян, захопленням адміністративних будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, а також інших тяжких і особливо тяжких злочинів, які призводять до дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі.

Але суд міста Селидове вважає, що не отримав доказів вчинених злочинів. Так як ні один потерпілий не опитаний, немає протоколів огляду будівель та тіл, експертизи не проведені, збиток не встановлено.

Також зазначається, що суду не надали докази існування терористичної організації, а в обвинувальному акті відсутня інформація, в який час Якубовський погодився сприяти "ДНР".

Прокурор надав протоколи негласних слідчих дій, а суд не визнав їх у якості доказів, оскільки не переконався, що слідчі розшукові дії здійснювалися і використовуються законно.

У тексті вироку йдеться, що на відео і аудіо, наданих суду, зафіксовані показання невстановленої особи, які надані без дотримання законної процедури і у відсутності захисника. Адвокат "голови верховного суду "ДНР" не впізнав свого підзахисного на записах, він сказав, що ніколи його не бачив і не чув.

Таким чином, суд визнав недоведеним, що Якубовський ховається від суду і слідства. Суд вважає, що він взагалі не отримав статусу підозрюваного, оскільки підозра не була вручена йому особисто.

Раніше повідомлялося, що Едуард Якубовський може позбутися своєї посади. "Генеральна прокуратура ДНР" та "контрольно-ревізійні органи" провели у "верховному суді" кілька перевірок.