UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українських школярів навчать розрізняти фейкові новини

В школах України почнуть тестувати курси медіаграмотності.

В Україні почнуть тестувати курс медіаграмотності для школярів, який після закінчення тестів введуть у кожній школі. Інфо-медійна ініціатива "Вивчай і розрізняй (L2D)" має на меті розвинути у школярів медійну грамотність і навчити дітей розрізняти пропаганду і дезінформацію, повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич на презентації ініціативи щодо інфо-медійної грамотності.

За її словами, для України в умовах ведення гібридної війни питання дезінформації є особливо актуальним.

"Але ситуація для нас, українських громадян, стає ще складніше, в зв'язку з тим, що ми всі живемо в умовах гібридної війни. І тут дуже важливо для виживання нашої держави, щоб громадяни розуміли і вміли критично мислити", – зазначила Гриневич.

Курс буде випробуваний в 50 школах України, після цього систему L2D на обов'язковій основі запровадять в усіх шкільних закладах країни.

Раніше у Давосі президент України Петро Порошенко назвав фейкові новини найбільшою загрозою не тільки для України, але і для Європи, зазначивши, що зараз Європа і США ставлять фейкові новини особливим пунктом своєї стратегічної політики безпеки.

Як свідчать результати опитування, проведеного КМІС на замовлення проекту StopFake, більшість громадян України (60%) упевнені, що здатні відрізнити в засобах масової інформації правдиву інформацію від неправдивої, 23% визнали, що не вміють це робити. Українці вважають, що дезінформація характерна не тільки для пропагандистських ЗМІ Росії, але і для українських засобів масової інформації.

Детальніше про те, що ж таке фейки, та чому вони займають все більше позицій на порядку денному, читайте в матеріалі Георгія Почепцова "Як в наші двері постукали... фейки" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".