UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українських і польських депутатів не пустили до льотчиці Савченко

Полонена українка заявляє про порушення її прав з боку Росії, "чиї диверсанти викрали її".

Групу українських і польських депутатів не пустили до української льотчиці Надії Савченко, яку утримують у СІЗО Воронежа

Про це 17 липня повідомила у своєму Facebook уповноважений президента України з врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко з посиланням на народного депутата Оксану Продан.

"Групу українських і польських депутатів і правозахисників не пустили до Надії Савченко. Керівництво Воронезького СІЗО мотивувало відмову відсутністю дозволу слідчого на відповідний запит консула. Групу політиків відігнали від СІЗО на 30 метрів", - написала вона.

Геращенко також проінформувала, що під час зустрічі з українським консулом у середу Савченко передала звернення омбудсмена про порушення її прав з боку Росії, "чиї диверсанти викрали її".

"Зараз у Надії її адвокати, вони повинні передати їй листа від мами, листа підтримки від президента", - зазначила уповноважений.

Відзначимо, що 17 липня народний депутат Оксана Продан (фракція "УДАР"), що входить у делегацію, що виїхала до Воронежа, написала у своєму twitter: "Веземо з Воронежа від Надії Савченко її відповіді до мами і до президента України на ті листи, які вона отримала сьогодні вранці від них".

Як відомо, українська сторона дев'ять разів отримувала відмову у зустрічі з Надією Савченко.

31-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до незаконних збройних формувань під містом Щастя Луганської області.

8 липня вона опинилася в Росії у воронезькому СІЗО.

У Слідчому комітеті РФ заявили, що Савченко перетнула кордон з Росією без документів під виглядом біженця і була затримана в одному з населених пунктів для встановлення особи, після чого з'ясувалося, що вона є підозрюваною у справі про вбивство російських журналістів під Луганськом.

9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення у пособництві у вбивстві. Обласний суд залишив її під вартою до 30 серпня.

Європейський суд із прав людини 15 липня розпочав провадження у справі Савченко проти Росії, надавши справі статус пріоритетної. !zn

Читайте також:

Євросоюз стурбований долею української льотчиці Савченко

Український консул з десятої спроби пробився до полоненої льотчиці Савченко

Президент пообіцяв жорстку реакцію на викрадення Росією пілота Надії Савченко

Мін'юст України попросить Раду Європи визнати льотчика Савченко заручницею