UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські вчені створили нову модель дезінфектора для повітря і поверхні від вірусів та інфекцій

Ця експериментальна установка здатна протягом години провести дезинфекцію приміщень площею до 300 куб. м.

Дезнфекцію можна проводити в будь-якому приміщенні
Дезнфекцію можна проводити в будь-якому приміщенні
Думская
Науковці Запорізького національного університету створили нову модель дезинфікуючого пристрою - промисловий зразок озонатора, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Прилад зможе очистити повітря і поверхні будь-яких типів від вірусів та інфекцій. Над ним працювали фахівці Інженерного інституту ЗНУ - Дмитро Алексиевский, Олег Панков і Костянтин Туришев.

"Працюючи над озонатором, вчені врахували наступні параметри: компактність приладу, надійність в роботі - функціонує протягом року без технічного обслуговування, економність - споживає мало енергії при значній продуктивності за отримання озону", - кажуть вчені.

Наголошується, що ця експериментальна установка здатна протягом години провести дезінфекцію приміщень площею до 300 куб. м.

"Разом з тим обробка не вимагає використання реагентів і, що важливо, не залишає ніяких слідів на стінах або меблів. Тобто дезінфекцію з таким приладом можна проводити в будь-якому приміщенні", - додали в МОН.

Створення нової моделі озонатора стало відповіддю вчених на подолання поширення коронавирусной інфекції. Зараз прилад вже показали на конференціях і форумах, на одному з яких ним зацікавилися представники Поліського державного університету. Це стало першим кроком для наукового обміну між вузами.

Як раніше повідомлялося, тільки в столиці обробляють 361 автобус, 349 тролейбусів та 276 трамваїв, що виходять на маршрути в місті. А лікарі заміряють температуру у водіїв та контролерів перед виїздом на маршрут і після повернення в депо.

Нагадаємо, Кабінет міністрів продовжить карантин в Україні до 11 травня, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Але і після пом'якшення обмежень, запроваджених через епідемію коронавірусу, українцям доведеться звикати "жити в нових умовах".

Зараз, за офіційними даними, національна система охорони здоров'я завантажена хворими на коронавірусну інфекцією менш ніж на 10%.

За даними ZN.UA, в Офісі президента очікують, що пік захворюваності може бути зафіксований 5-10 травня, після того, як на Великдень віруючі масово відвідали церкву, ігноруючи карантин. Тому ослаблення карантину буде залежати від того, як пройдуть великодні свята, і від їх впливу на епідеміологічну ситуацію.