UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська сторона ТКГ вимагає забезпечити безпеку спостерігачів ОБСЄ в Донбасі

Спецпредставник ОБСЄ також закликав представників ОРДЛО не допускати агресії по відношенню до патрулів Місії.

Українська сторона Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації в Донбасі (ТКГ) під час засідання в Мінську акцентувала увагу на збільшенні випадків атак бойовиків ОРДЛО на спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Донбасі, повідомила прес-секретар представника України в ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дар'я Оліфер.

"Всі випадки насильства по відношенню до співробітників Місії повинні бути розслідувані, а винні – суворо покарані", - підкреслила Оліфер.

На її думку, в першу чергу повинен бути повністю розслідуваний інцидент з підривом патруля ОБСЄ на міні, внаслідок якого загинув один співробітник Місії і травмувались ще кілька людей.

"Про зростаючу агресію по відношенню до патрулям СММ на території ОРДЛО сказав сьогодні і спеціальний представник діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдик: він закликав представників ОРДЛО не допускати такого розвитку подій", - резюмувала Дар'я Оліфер.

Нагадаємо, раніше бойовики ОРДО скоїли збройний напад на спостерігачів ОБСЄ. Міністерство закордонних справ України засудило дії терористів, назвавши їх черговим порушенням Мінських домовленостей.

23 квітня автомобіль місії ОБСЄ підірвався на міні в районі села Пришиб в окупованій частині Луганської області. Внаслідок вибуху загинув спостерігач-громадянин США, двоє співробітників місії – громадяни Чехії і Німеччини – з пораненнями були доставлені до лікарні в окупованому Луганську.

Бойовики терористичної організації "ЛНР" одразу ж після інциденту звинуватили Збройні сили України в обстрілі патруля, однак незабаром визнали, що автомобіль підірвався на протитанковій міні.

У СЦКК відзначили, що в момент інциденту режиму припинення вогню дотримувалися як українські військовослужбовці, так і бойовики російсько-терористичних формувань.