UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська сторона СЦКК повідомила ОБСЄ про застосування "Градів" бойовиками

Спостерігачі зафіксували у середу 12 випадків застосування терористами заборонених Мінськими угодами озброєнь

Керівник української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК) генерал-лейтенант Андрій Таран на прес-конференції в четвер, 10 грудня, поінформував представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про системне порушення бойовиками режиму тиші у зоні АТО, повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

У середу, 9 грудня, українською стороною СЦКК було зафіксовано 12 порушень, що стосуються застосування озброєнь, які, згідно з Мінськими угодами, мають бути відведені від лінії зіткнення.

Таран зазначив, що 9 грудня бойовики незаконних збройних формувань застосували реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град" в районі населених пунктів Курахівка і Александрополь.

Також був зафіксований постріл з танка в бік позицій ВСУ в районі Красногорівки, в результаті якого було зруйновано житловий будинок та пошкоджено високовольтні лінії електропередач.

Українську сторону СЦКК продовжують турбувати випадки недопуску спостерігачів СММ ОБСЄ до українсько-російського кордону в районі пропускного пункту Ізварине, через який постійно здійснюється доставка військової техніки, особового складу і матеріально-технічних засобів з території Російської Федерації, що було зафіксовано 8 грудня 2015 у звіті Місії. Українська сторона вважає за доцільне розглянути можливість встановлення камери спостереження ОБСЄ для здійснення постійного моніторингу ситуації, йдеться в повідомленні.

Читайте також: Саркозі у Москві вихваляв Путіна за "позитивну" політику – Rzeczpospolita

Раніше повідомлялося про застосування терористами "Градів" у Мар'їнському районі Донецької області й танків районі Авдіївки.

Українська розвідка охарактеризувала ситуацію в зоні АТО як складну, а також попередила про те, що бойовики готуються до відновлення масштабних бойових дій в Донбасі.

останнім часом спостерігачі місії ОБСЄ фіксують зростання порушень режиму припинення вогню в Донбасі. Зокрема, СММ відзначають наявність важкого озброєння на лінії зіткнення, яке повинно бути відведено.