UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українців запропонують страхувати від тероризму

Страховики організували Антитерористичний страховий пул України. Члени пулу будуть страхувати майно, а також життя та здоров'я українців від шкоди і нещасних випадків, спричинених терористичними актами та диверсіями.

Українців запропонують страхувати від терористичних атак і диверсій. Для цього створено Антитерористичний страховий пул, який зможе страхувати ризики на 100 млн грн.

Страховики організували Антитерористичний страховий пул України (АСПУ) для страхування і перестрахування ризиків тероризму та диверсії на території країни. До складу пулу вже увійшли 13 компаній. Пул було створено 9 вересня за ініціативою СК "Перша" та СО "Іллічівське". До 19 грудня, окрім них, до пулу увійшли ще 11 компаній: "Українська страхова група", "Український страховий дім", "Оранта", "Домінанта", "Європейський страховий альянс", "Страхові гарантії", "Альфа Страхування", "Арсенал Страхування", "Універсальна", "Здорово" та "Арма". Адміністратором АСПУ виступить російська компанія "Індустріальний страховий брокер", яка керує російським пулом.

Члени пулу будуть страхувати майно, а також життя та здоров'я українців від шкоди і нещасних випадків, спричинених терористичними актами та диверсіями. Згідно зі ст. 258 Кримінального кодексу, терористичним актом є застосування зброї, здійснення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я або ж стали причиною майнової шкоди чи інших тяжких наслідків. Ці дії повинні мати такі цілі: порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, вплив на прийняття рішень органами державної влади. Ст. 113 КК визначає як диверсію здійснення вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров'ю. Ці дії вчиняють з метою послаблення держави, руйнування або пошкодження об'єктів, які мають важливе значення.

Ризик тероризму або диверсії може бути включено у договори страхування майна або цивільної відповідальності, наприклад, власника небезпечного об'єкта. У міжнародній практиці поліси страхування, що включають такі ризики, купують клієнти незалежно від сектору економіки. Основний попит припадає на об'єкти з масовим скупченням людей - торговельні і бізнес-центри, кінотеатри, спортивні споруди, підприємства електроенергетики, нафтовидобутку і нафтопереробки.

Втім, учасники ринку відзначають, що гострої необхідності у створенні такого пулу немає.

У глобальному рейтингу тероризму Україна займає 56-те місце зі 158 країн. У 2012 році у країні відбулися три інциденти, у двох з них було заподіяно матеріального збитку. !zn