UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українців чекає масове ІФА-тестування на коронавірус – Ляшко

Особливий акцент буде зроблено на тестуванні в містах, де були зафіксовані спалахи захворювання.

Міністерство охорони здоров'я проведе масове тестування українців на коронавірус COVID-19 методом імуноферментного аналізу (ІФА-тестування), повідомив на брифінгу 18 червня головний санітарний лікар, заступник міністра Віктор Ляшко.

За словами Ляшка, до офіційної статистики хворих в Україні не потрапляють ті, хто хворіє безсимптомно або лікується вдома. Таким чином, реальна кількість інфікованих COVID-19 може бути вищою за 34 тисяч осіб, досягаючи цифри в 132 тисячі.

"В середньому виявляється 30% випадків коронавірусної хвороби, всі інші випадки проходять безсимптомно, або люди не звертаються за медичною допомогою з легкими симптомами. Це відбувається у всіх країнах. Україна не виняток", - сказав він.

Додавши, що в Китаї в середньому в період спалаху виявляли 31% випадків коронавірусу.

"Україна в травні доходила до 40 і майже до 45% від виявлення модельної кількості випадків. В середньому ми можемо сьогодні говорити про їхню модель, і за нашою інформацією, в середньому в Україні можливо потенційно хворіють 132 тисячі осіб. Ці дані не є підтвердженими – це модельна ситуація. Щоб підтвердити ці дані, ми починаємо дослідження ІФА", - уточнив Ляшко.

Дослідження проводитиметься на території всієї країни, особливо в містах, постраждалих від спалахів.

Читайте також: В Україні офіційно з'явився цифровий паспорт

Нагадаємо, 19 травня набрав сили закон, що передбачає масове тестування українців на коронавірус.

Тестування буде обов'язковим для: людей із підозрою на коронавірус, контактних осіб, медиків, поліцейських і нацгвардійців. А також для тих, хто допомагає в проведенні заходів, спрямованих на боротьбу з поширенням інфекції.

30 травня в Україні розпочалося ІФА-тестування на COVID-19. Метод імуноферментного аналізу дозволяє виявити в крові специфічні антитіла. Крім того, застосовуватиметься метод пулінга - об'єднання 4-5 тестів одночасно в одній пробірці, а якщо пробірка показує позитивний результат, тоді ці п'ять тестів розглядатимуться індивідуально.