UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці зможуть користуватися безвізовим режимом з ЄС і зі старими паспортами

При цьому, усі Шенгенські візи будуть чинними до кінця терміну своєї дії.

Коли між ЄС і Україною запрацює безвізовий режим, українцям не обов'язково буде оформляти біометричний паспорт. Можна буде подорожувати і зі старою "синьою книжечкою".

Як повідомляє "Українська правда", про це в ефірі "5 каналу" сказала заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

За її словами, чутки про те, що безвізовий режим з ЄС зробить старі "закордонники" з Шенгенськими візами в них недійсними, неправдавдиві.

"Це не так. Українці й далі зможуть користуватися своїми старими паспортами, в яких є візи – і вони зможуть ними користуватися до кінця терміну дії цих віз", - запевнила Зеркаль.

Вона також додала, що для поїздок в країни ЄС навіть за безвізового режиму українцям доведеться готувати весь пакет документів, який в посольствах вимагають і зараз.

"Звичайно, що для того, щоб поїхати в Європейському Союз – так, як і зараз – у Вас можуть спитати прикордонники, чи є у вас зворотній квиток, чи є у вас бронювання в готелі, у кого ви будете жити і коли ви повертаєтеся назад. Вони також можуть спитати, чи є у вас поліс страховий – для того, що пересвідчитися, що ви не становите ризику і що ви не збираєтеся залишитися в Європейському Союзі", - пояснила український дипломат.

При цьому вона додала, що біометричний паспорт не врятує від цього і його власникам теж доведеться мати при собі всі необхідні довідки й документи.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін спрогнозував терміни початку дії безвізового режиму з ЄС. На його думку, це станеться в червні.

18 грудня Європейська комісія остаточно прийняла шостий звіт щодо виконання Україною вимог Плану дій візової лібералізації. Безвізовий звіт Єврокомісії не містить ніяких додаткових умов або критеріїв скасування віз для українців.