UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці тримають на руках більше чотирьох мільйонів легальної і нелегальної зброї

Офіційно зареєстровано майже 900 тисяч стволів.

В Україні офіційно зареєстровано станом на кінець липня майже один мільйон одиниць вогнепальної зброї. Про це повідомили в Національній поліції України у відповідь на запит DW.

За даними Департаменту превентивної діяльності Нацполіції, станом на 31 липня 2018 у власності громадян України знаходилось 892 854 одиниці вогнепальної зброї.

У даній статистиці мова йде про зареєстровану мисливську нарізну і гладкоствольну зброю.

Голова "Української асоціації власників зброї" Георгій Учайкін роз'яснив, що під гладкоствольною мисливською зброєю поліція має на увазі класичні мисливські рушниці, переважно двостволки - так звані "двостволки" і помпові рушниці.

Під нарізною зброєю маються на увазі, наприклад, цивільні версії автомата Калашникова і снайперських гвинтівок, нарізні мисливські карабіни.

Для порівняння, в кінці 2016 на обліку відомстві поліції знаходилось понад 920 000 одиниць вогнепальної зброї. Всього, за даними поліції, з 2013 року кількість одиниць мисливської нарізної і гладкоствольної зброї на руках у українців коливалася в межах приблизно від 800 до 900 тисяч одиниць. З 2016 року спостерігається тенденція до зменшення.

У той же час за підрахунками "Української асоціації власників зброї", не менше 1,5 мільйона українців мають на руках 2,5 одиниці тільки зареєстрованої зброї.

Наголошується, що процедуру перереєстрації зброї кожен її власник повинен проходити кожні 3 роки, і громадяни часто не дотримуються цього правила.

Разом з тим, у власності громадян України знаходиться і короткоствольна зброя. Ситуація з його урахуванням "катастрофічна".

За даними "Української асоціації власників зброї", в Україні на руках громадян перебуває, щонайменше, 300 тисяч тільки травматичних пістолетів.

Раніше в МВС повідомили, що зброя із зони ООС складає 70% чорного ринку. Незаконний обіг вогнепальної зброї є одним із факторів напруженості криміногенної ситуації на території держави, а вивезення зброї із зони ООС і її астосування – це, по суті, відкриття другого фронту для сепаратистів.

Як писало ZN.UA, Україна - єдина в Європі держава, в якій до цих пір не вирішено питання законного продажу й носіння вогнепальної зброї. При цьому швейцарський збройовий проект Small Arms Survey оцінив обсяги нелегальної зброї в Україні від двох до шести млн одиниць.

Детальніше про проблеми цивільного обороту і застосування зброї читайте в матеріалі Олександра Шульги "Українці і зброя: незнання, маніпуляції і страхи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".