UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці стали частіше скаржитися на правоохоронців і суддів

Майже половина від загальної кількості звернень громадян до Верховної Ради стосується забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян.

У минулому році до Верховної Ради надійшло 90,5 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. Було піднято майже 92 тис. питань, що на 4,7 тис. більше порівняно з минулим роком. Про це пише видання "Голос України" з посиланням на дані відділу з питань звернень громадян апарату парламенту.

Майже половина - 47,1% від загальної кількості звернень громадян - питання про забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян; 10,1% - соціального захисту; 6,8% - діяльності Верховної Ради, президента та Кабінету міністрів; 4,5% - сім'ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту; 4,2% - комунального господарства; 3,5% - праці і заробітної платні; 3,4% - фінансової, податкової та митної політики; 2,7% - охорони здоров'я та житлової політики.

Тематичний аналіз парламентської пошти свідчить про значне збільшення кількості звернень, в яких порушують питання правоохоронної тематики. Таких матеріалів надійшло 43,2 тис., що на 9,1 тис. більше, ніж у 2012 році. Зросла кількість скарг на дії суддів, судові рішення та вироки, незаконні методи ведення слідства і тяганини зі слідством тощо.

У порівнянні з позаминулим роком збільшилася кількість звернень громадян з питань діяльності Верховної Ради, президента та Кабінету міністрів (з 4,1 тис. у 2012 році до 6,2 тис. у 2013 році). Автори висловлювали власну думку щодо суспільно-політичної ситуації в країні, роботи парламенту та діяльності окремих народних депутатів України. !zn