UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці нехтують закликом МЗС триматися подалі від Єгипту

Незважаючи на напружену ситуацію в Єгипті, українські туристи не відмовляються від запланованого відпочинку. Представники МЗС рекомендують громадянам не залишати територію готелів.

Громадяни України їдуть до Єгипту, незважаючи на надзвичайний стан, комендантську годину і рекомендацію МЗС утриматися від поїздок на курорт. Число загиблих у результаті зіткнень між військовими і прихильниками відстороненого від влади президента Мурсі зростає. Сутички зафіксували навіть у курортній Хургаді.

Українські туристи, втім, заплановані відпустки не скасовують. Чартери до Єгипту - заповнені. "Ну, заради Бога, нехай будуть для них заворушки, а для нас - радість", - оптимістично налаштовані курортники.

Українські дипломати радять безстрашним громадянам принаймні не виходити за межі готелів. "Всім громадянам, які перебувають на території Єгипту, необхідно відмовитися від місць масового скупчення людей, не здійснювати несанкціоновані фото - і відеозйомки, не брати участі в акціях протесту, демонстраціях та інших заходах. Також ми не рекомендуємо вступати у суперечки з місцевим населенням щодо питань, які стосуються політичної ситуації в Єгипті", - зазначила представник МЗС України Олена Ващенко.

До цих рекомендацій вже прислухалися у туристичних агентствах. Там стверджують, що відпочивати на курортах Єгипту - безпечно і не страшно. А от екскурсії до пірамід і в інші місця за межі Шарм-Ель-Шейха і Хургади про всяк випадок скасовані.

У випадку проблем у МЗС радять телефонувати на цілодобову гарячу лінію посольства України в Єгипті.

Нагадаємо, 14 серпня ситуація в Єгипті знову вкрай загострилася після спроби влади знести два наметових табори прихильників поваленого президента Мухаммеда Мурсі у Каїрі. Операція переросла у запеклі зіткнення демонстрантів з поліцією, останні відкрили стрілянину.

За останніми даними єгипетської влади, число жертв зіткнень ісламістів з силами безпеки перевищило 460 осіб - вбиті 421 цивільний і 43 поліцейських. Число поранених сягає майже 3 тисяч, передає Reuters.

При цьому самі ісламісти - організація "Брати-мусульмани" - називають набагато більшу кількість загиблих: понад 2 тисячі, передають "Аль-Джазіра" і Sky News.

Британський телеканал напередодні зазнав трагічної втрати: при зйомці зіткнень у Каїрі був застрелений оператор Мік Дін, який 15 років працював у команді Sky News. (Повідомлення про це у середу відразу ж з'явилися у Twitter, але помилково називалося інше ім'я). Всього 14 серпня загинули четверо журналістів.

Тимчасовий віце-прем'єр Єгипту Мухаммед ель-Барадеї напередодні подав у відставку, заявивши, що не може взяти на себе відповідальність за рішення керівництва країни, з якими не згоден. Він підкреслив, що у влади були "мирні альтернативи". Ель-Барадеї раніше очолював Міжнародне агентство з атомної енергії і є лауреатом Нобелівської премії миру.

У свою чергу глава тимчасового кабінету Хазем ель-Беблаві виправдав збройні операції зі знесення таборів протестувальників, які вилилися у криваву бійню. Виступаючи на телебаченні у середу ввечері, він заявив, що у влади не було іншого вибору, окрім як діяти. При цьому рішення було непростим, але потрібно було зупинити "анархію і нападу на лікарні і поліцейські дільниці".

Зазначимо, ісламісти у низці міст також підпалювали християнські церкви. У Мережі можна знайти безліч відео - і фотоматеріалів з єгипетських вулиць.

Керівництво країни ввело надзвичайний стан на місяць. У ряді провінцій - Каїр, Гіза, Ісмаїлія, Александрія, Бені-Суейф, Асьют, Бухейра, Мінья, Сохаг, Суец, Північний Синай і Південний Синай (де розташовані курорти Дахаб, Шарм ель-Шейх і Таба) - оголошено комендантську годину з 19:00 до 6:00.

Міністерство закордонних справ України попередило громадян про небезпеку перебування в Єгипті і порадило утриматися від поїздок в цю країну без крайньої необхідності. !zn

Читайте також:

Віце-президент Єгипту ель-Барадеї подав у відставку через хвилю насильства в країні

Під час зіткнень в Каїрі загинув оператор Sky News

В Єгипті закриті для відвідування піраміди Гізи через зіткнення в Каїрі

В Каїрі розгін поліцією прихильників Мурсі переріс у бійку: більше 160 вбитих