UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці назвали головну подію 2018 року

Серед подій у світовій політиці названо протести у Франції та санкції проти РФ.

Головною політичною подією 2018 року в Україні громадяни країни вважають об'єднання церкви та надання томосу про автокефалію. Про це під час соціологічного опитування фонду Демократичні ініціативи заявили 24% громадян, повідомила директор фонду Ірина Бекешкіна.

"Ми захопили останні події в Україні. Деякі питання ми ставили постійно, а деякі питання були новими. Головною подією було визнано об'єднання церков, згідно із результатами опитування", - сказала вона.

Далі у рейтингу йдуть введення воєнного стану (17%), інцидент у Керченській протоці (9%), продовження війни (7%). Жодної події не змогли назвати 12% (минулого року ця частка складала 25%).

Водночас головною політичною подією в світі у 2018 році названо протести у Франції (7%). Далі йдуть: посилення санкцій проти Росії (4%), події у Вірменії (3%) та індицент у Керченській протоці (3%).

Опитування було проведено Фондом "Демократичні ініціативи" і Центром Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком окупованих Росією територій. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомлялося, 15 грудня об'єднавчий Собор у Києві затвердив Статут Православної церкви України і обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія її предстоятелем – митрополитом Київським і всієї України. 6 січня він отримає від Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію української церкви.

Більше про створення Православної церкви України читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".