UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна просить ОБСЄ і МКЧХ втрутитись в ситуацію із заручниками, яким погрожують тортурами ІДІЛ

Уповноважений українського президента щодо мирного врегулювання конфлікту у Донбасі Ірина Геращенко заявила про шантаж з боку бойовиків "ДНР"/"ЛНР" і необхідність вжити відповідні заходи.

Представник гуманітарної підгрупи у тристоронній контактній групі Ірина Геращенко звернулася до міжнародних організацій з вимогою дати оцінку заявам бойовиків про загрозу застосування смертної кари до заручників.

"Підготувала офіційне звернення до ОБСЄ і МКЧХ з вимогою негайно дати оцінку заявам маріонеток Кремля на окупованому Донбасі про долю заручників, якими ОРДО - ОРЛО шантажують Україну", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

"Бойовики загрожують всьому світу, що вони будуть застосовувати до заручників методи ІДІЛ - смертну кару, посилаючись при цьому на кримінальний кодекс неіснуючої країни - СРСР", - додала Геращенко.

Крім того, вона зазначила, що саме Росія несе повну відповідальність за такі заяви.

"РФ, несе повну відповідальність за дії бойовиків, також має прямі зобов'язання перед ПАРЄ і ОБСЄ. Будь-які натяки на смертну кару та порушення прав людини - це перекреслення принципів цих організацій", - заявила Геращенко.

Вона назвала подібні заяви бойовиків шантажем долями заручників. Крім того, вона впевнена, що це "виклик всьому світу".

"Які ще докази потрібно, так звані "ДНР - ЛНР"- це терористичні організації, чиї принципи благословили в Кремлі, і чия тактика мало чим відрізняється від ІДІЛ. Хочу зазначити, що місяць тому ОРДО-ОРЛО дало публічні обіцянки звільнити заручників, а зараз лякає світ їх тортурами", - зазначила Геращенко.

"Українська сторона розуміє, що це шантаж, але ми не дозволимо нікому шантажувати країну життями українців і ставити під загрозу їх життя", - зазначила Геращенко в коментарі "Українській правді". Вона підтвердила, що вже направила свої заяви.

"Життя українців, що містяться заручниками на окупованих територіях, під загрозою, це методи ІДІЛ", - обурилася вона.

Крім того, Геращенко повідомила, що передала заяви міністра закордонних справ Павлу Клімкіну з проханням поставити ці питання під час зустрічі у нормандському форматі в Мюнхені.

Також Геращенко повідомила, що вимагає розглянути заяви бойовиків на засіданні тристоронньої контактної групи.

При цьому вона зазначила, що на цьому тижні гуманітарна підгрупа збиратися не буде.

Читайте також: У СБУ чекають обміну 20 українців на 35 представників "ДНР/ЛНР" до 20 січня - Тандит

Раніше видання Newsweek поділилося результатами моніторингу правозахисної групи Justice for Peace in Donbass під назвою "Ті, хто пережили пекло". Згідно з даними звіту, 87% солдатів ВСУ і половина мирних жителів Донбасу, які побували в полоні проросійських терористів, пережили тортури або були жертвами поганого поводження.

У свою чергу правозахисники Amnesty International заявляли, що тортури застосовують обидві сторониконфлікту в Донбасі. Правозахисна організація підтвердила три недавніх випадки вбивства бойовиками в Донбасі вісьмох військовослужбовців української армії. Зокрема, Amnesty International використовувала і визнання самих бойовиків про вбивства полонених українських вояків. Відзначається, що бойовики тримають полонених не менш ніж в десяти різних місцях.