UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна відзначає День пам'яті Героїв битви під Крутами

Щорічний ритуал пам'яті покликаний посилювати патріотизм.

У п'ятницю, 29 січня, в Україні згадують Героїв Крут - київських курсантів і козаків, які загинули у 1918 році під час бою з багатотисячною армією Червоної гвардії, захищаючи УНР. На сайті глави української держави з'явилося створене волонтерами відео, присвячене Героям Крут.

З нагоди національного дня пам'яті президент Петро Порошенко сказав про історичне випробування та його значення для країни.

"Україна зробила висновки з тих подій. Сьогодні ми будуємо потужну армію, щоб дати відсіч зухвалому ворогові", - написав глава держави на своїй сторінці в Facebook.

Бій відбувся на залізничній станції Крути, розташованій за 130 кілометрів на північний схід від Києва, він тривав п'ять годин між чотиритисячним підрозділом більшовицької армії та загоном з київських курсантів і козаків в кількості близько 300 воїнів.

Точна кількість загиблих героїв невідома, за даними учасників подій, з української сторони були вбиті понад 250 осіб. Названі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Пізніше їх тіла урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

До 80-річчя кривавих подій Нацбанк України випустив ювілейну монету номіналом в одну гривню, а в 2006 році на відповідній станції було відкрито Меморіал пам'яті Героїв Крут.