UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна просить координатора ОБСЄ сприяти розблокуванню пошуку зниклих безвісти в Донбасі

І готова обміняти 23 росіян на українських політв'язнів у РФ.

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Ірина Геращенко на засіданні гуманітарної групи в Мінську звернулася до координатора ОБСЄ Тоні Фріша з проханням посприяти розблокуванню процесу пошуку зниклих безвісти на тимчасово окупованій території Донбасу.

"На засіданні гуманітарної групи в Мінську звернулася до координатора ОБСЄ Т. Фріша і представників РФ з проханням використати всі зусилля і свій безумовний вплив, аби розблокувати процес пошуку зниклих на окупованих територіях і сприяти отриманню українською стороною інформаціі про тих наших воїнів, які вже кілька років знаходяться в тюрмах ОРДЛО й про яких немає жодної інформаціі, місцезнаходження яких нам не повідомляють, утримання яких не підтверджують", - написала Геращенко на своїй сторінці Facebook.

Українська сторона вчергове наполягала на негайному допуску до тюрем в ОРДЛО представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ). "МКЧХ має сприяти в пошуку зниклих, в пошуку інформаціі про незаконнно утримуваних, в моніторингу ситуації в тюрмах. За роки війни МКЧХ жодного разу не були допущені до українських в'язнів в РФ і на окупованих територіях", - наголосила політик.

Вона підтвердила готовність української сторони передати російській понад 20 росіян в обмін на українських політв'язнів.

"Ще раз наголосила на готовності української сторони якнайшвидше передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти територіальної цілісності, в обмін на українців в РФ. Ми не отримали відповіді на цю пропозицію. РФ поки що не проявляє жодного інтересу до своїх громадян, засланих в Україну", - підсумувала представник України у ТКГ.

Як повідомлялося, 28 грудня президент України Петро Порошенко доручив негайно відновити переговори з Росією щодо звільнення політв'язнів Кремля і повернення тих, хто знаходиться в заручниках на окупованій території.

27 грудня, на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Унаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українця в обмін на 233 бойовика, і помилуваних засуджених в Україні.

Спочатку планувалося проведення обміну в форматі "74 на 306", але 43 бойовика, які відбули покарання в українських тюрмах, проігнорували можливість відправки на окуповану територію. Ще 26 осіб відмовилися брати участь в обміні. Ще одна українська заручниця забажала залишитися в ОРДО, разом із родиною.